
Radicale vriendelijkheid inzetten voor een meer circulaire wijk
Klimaattransitie in de wijk
“Gezelligheid is heel belangrijk in de weggeefwinkel. Het moet wel leuk blijven allemaal. Anders hoeven...
“Ik was net komen wonen hier in Rotterdam-Noord. Ik kende niet zo heel veel mensen en ik kwam toen op sociale media een oproep tegen van een aantal mensen die bezig waren met het zelf opwekken van duurzame energie omdat ze vonden dat het allemaal te langzaam ging. Ze zeiden van; we gaan het gewoon zelf doen. Ik ben een keer aangesloten bij een bijeenkomst en toen dacht ik: dit is wel een hele leuke manier om én mensen in Rotterdam te leren kennen én ook gewoon je handen uit de mouwen te steken in je vrije tijd. Ja, sindsdien zit ik niet zoveel op de bank te Netflixen, maar ben ik gewoon veel met andere mensen samen duurzame dingen aan het doen”.
In heel veel wijken in Nederlandse dorpen en steden komen burgers zelf in actie om duurzaam leven makkelijk en leuk te maken. Zo ook in Rotterdam Noord, waar Mirjam Pronk een van de kartrekkers is van Blijstroom, de eerste Rotterdamse energiecoöperatie.
Mirjam vertelt: “We zijn heel breed begonnen door allerlei initiatieven in de wijk te doen. Op een gegeven moment zijn we gaan focussen op zonne-energie, omdat we zagen dat er gewoon heel weinig zonnepanelen op daken lagen. Er liggen er eigenlijk op dit moment nog steeds best weinig in hier in Rotterdam Noord. Omdat de obstakels best wel groot zijn. Je ziet hier veel gestapelde bouw. Dus mensen wonen eigenlijk altijd in een appartement en zijn daarmee afhankelijk van anderen om te verduurzamen. Maar het is wel mogelijk gebleken om zonne-energie op te wekken op collectieve daken van bijvoorbeeld scholen of gymzalen. En we merken gewoon, dat samen werken aan eigen duurzame energie, dat geeft een soort positieve sfeer in de wijk. Nu hopen we nog dat we meer met de woningbouwcoöperaties kunnen gaan samenwerken in de nabije toekomst”.
“We zitten hier in een heel diverse omgeving. Iedereen is hier een minderheid. En het bereiken van al die minderheden is een doel van onze energiecoöperatie. We moeten ervoor zorgen dat het niet alleen voor de techneuten is, die geïnteresseerd zijn in die duurzame energietechniek, maar dat het voor iedereen beschikbaar komt. Dus we zijn continu bezig met communicatie en de toegankelijkheid van de energietransitie voor iedereen hier in de stad.
We zijn ooit begonnen met een constructie met leningen voor mensen zodat ze niet zelf geld hoefden in te leggen voor de coöperatie, maar dat ze gewoon konden terugbetalen via de opbrengst die dan in de loop van jaren kwam. Maar we zijn er inmiddels wel achter dat dit een hele ingewikkelde constructie is. We zijn nu eigenlijk uitgekomen op het model dat je voor 25 euro kunt instappen. Dat maakt ook dat iedereen mee kan doen”.
“Inmiddels zijn er 300 huishoudens bij onze energiecoöperatie aangesloten. Eens in de zoveel tijd komen we ook fysiek bij elkaar om de banden warm te houden. We spreken elkaar ook op straat of op het schoolplein. Zo weet je wat er speelt en of dat we weer een volgende stap kunnen zetten, bijvoorbeeld op het gebied van collectieve warmte. De winst die we maken wordt ook weer teruggegeven aan de coöperatie in de vorm van een wijkfonds waarmee we de wijk mooier kunnen maken.
Als tip voor andere beginnende energiecoöperaties zou ik zeggen: laat je inspireren door de vele initiatieven die er in Nederland al zijn. En dat is ook wel echt het voordeel van de coöperatieve wereld. Er zijn 700 initiatieven volgens mij in Nederland op dit moment. Daar zijn al 50.000 mensen bij aangesloten. Je bent dus zeker niet alleen als je nu zou starten. Er zijn er genoeg, je kan genoeg inspiratie opdoen. Dat moet je ook vooral gaan doen en giet het daarna in een vorm voor je eigen wijk”.
Beluister hier het hele gesprek met Mirjam Pronk.
Klik hier voor meer verhalen over de klimaattransitie op wijkniveau.
Dit interview is onderdeel van het onderzoeksproject ‘Accelerating Just Climate Transitions in Urban Areas‘ van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland.