Circulaire kleding met sociale impact in Eindhovense wijk Tongelre

Klimaattransitie in de wijk

De mode industrie veroorzaakt zo’n tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Door kleding tweedehands te hergebruiken, ruilen of repareren kan de ecologische footprint hiervan met negentig procent omlaag. In Eindhoven draagt Kledingruilatelier #Awesome actief bij aan het meer circulair maken van kleding. Yvonne Krom, coördinator bij #Awesome, geeft aan dat circulariteit een belangrijk uitgangspunt is, maar dat de sociale impact van het Kledingruilatelier de kurk is waar het initiatief op drijft.

Ruilen, kopen, repareren en hergebruik van kleding

Yvonne geeft trots een rondleiding door het Kledingruilatelier in de Eindhovense wijk Tongelre. “Hier wordt de kleding ingenomen, daar wordt het gesorteerd, en in de winkel wordt het verkocht op de dames- en heren en kinderafdeling. En in deze ruimte organiseren we twee keer per week een haak- en breiclub voor nieuwkomers en in het lokaal daarachter zijn we bezig met het hergebruiken van afgedankte kleding. Dan maken we er bijvoorbeeld tassen, poppen of pannenlappen van. We werken hier met zo’n zeventig vrijwilligers en de winkel is zes dagdelen open en het creatief atelier drie dagdelen”.

Elke dag een goede dag

Yvonne is zelf acht jaar geleden als vrijwilliger betrokken geraakt bij #Awesome. Het ging toen niet zo goed met haar en ze vond bij #Awesome weer een sociale omgeving en zingeving. Inmiddels is ze als coördinator een van de twee betaalde krachten. “Ik vind het heel belangrijk dat het goed gaat met onze mensen. Dus als er iemand bij de ochtendopening aangeeft, ik zit niet zo heel lekker in mijn vel, maar ik ben toch gekomen, dan ben ik al heel blij dat die iemand toch gekomen is. En als iemand dan bij de nabespreking, de afsluiting van de dag, zegt, ik heb echt een fijne dag gehad, ik heb lekker gewerkt, dan ben ik blij. Dan denk ik, ja, heeft toch weer iemand een goede dag gehad. Ja, dat willen we allemaal toch? Elke dag een goede dag?”

Samenwerkingspartners

“Toen het initiatief ging groeien hebben we veel aan de gemeente Eindhoven en de woningcorporatie Het Woonbedrijf gehad. Zij zagen het sociale potentieel en zorgden voor een vaste plek om ons te huisvesten en voor budget om twee coördinatoren aan te stellen. De uitvoeringsorganisatie voor het sociaal domein van de gemeente, Wijeindhoven, is ook behulpzaam geweest en zit nu ook hier bij ons in het pand met een aantal mensen.”  

Lange adem, vrijheid en een vaste plek

Yvonne: “Ik gun andere startende duurzaamheidsinitiatieven in Eindhoven en de rest van Nederland dat ze de financiële support én vrijheid krijgen om zelf te ontdekken hoe ze impact kunnen maken. Door te veel kaders te geven of voorwaarden te verbinden aan een subsidie kan iets ook doodbloeden. Maar als dan eenmaal iets goed loopt, houd het dan ook levend. Het is niet zo dat iets meteen lukt, dus er is ook een lange adem nodig, dingen moeten groeien. Wat in ieder geval heel erg helpt is een vaste plek, een gebouw waarvan je weet dat je voor een lange tijd je initiatief kunt laten ontplooien”.     

Luister hier het hele gesprek met Yvonne Krom op Spotify. 

Klik hier voor meer verhalen over de klimaattransitie op wijkniveau.

Dit interview is onderdeel van het onderzoeksproject ‘Accelerating Just Climate Transitions in Urban Areas‘ van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland.

Gerelateerde artikelen

Samen verduurzamen versterkt buurten en versnelt de energietransitie

Klimaattransitie in de wijk

Uit onderzoek van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve Bewoners (LSA) blijkt dat gezamenlijke woningverduurzaming niet alleen...

Lees verder

“De uitdaging is nu de moeilijker bereikbare inwoners te helpen met verduurzaming”  

Klimaattransitie in de wijk

Tien jaar geleden startte de vereniging 040energie met het promoten en gezamenlijk inkopen van zonnepanelen....

Lees verder