“De uitdaging is nu de moeilijker bereikbare inwoners te helpen met verduurzaming”
Klimaattransitie in de wijk
Tien jaar geleden startte de vereniging 040energie met het promoten en gezamenlijk inkopen van zonnepanelen....
In de Eindhovense wijk Stratum wordt eens per maand in buurthuis ‘De Buut’ een repaircafé georganiseerd. Tientallen mensen komen dan met hun kapotte huishoudelijke apparatuur naar een club van vrijwillige technici die, samen met de inbrenger van het apparaat, onderzoeken of het nog te repareren is. En in veel gevallen is dat zo en wordt het apparaat ook direct gerepareerd en kan het weer jaren mee. “Met ons repaircafé voorkomen we een heleboel afval en zijn we ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar we in een gemoedelijke sfeer reparatiekennis overbrengen “ aldus Marion Lensen, coördinator van dit vrijwillige wijkinitiatief.
Marion Lensen: “We werken hier met een stuk of vijftien vrijwilligers samen om van het repaircafé een succes te maken. We hebben het geluk dat er in Eindhoven van oudsher al veel mensen met een technische achtergrond wonen, want een goed technisch inzicht is wel een voorwaarde om hier aan de slag te kunnen. En natuurlijk moet je ook een beetje sociaal zijn om met buurtgenoten te kunnen communiceren over hun te repareren apparaten en andere zaken. Dat sociale stuk, of de gezelligheid die we allemaal ervaren op zo’n repaircafé-dag maakt het een succes en zorgt ervoor dat we met elkaar en met plezier door blijven gaan.”
“Inmiddels zijn er in Eindhoven, verspreid over de diverse wijken, zo’n acht verschillende repaircafé’s actief. We hebben eens in de zoveel tijd overleg met elkaar om zaken vooruit te helpen en van elkaar te leren. Ook is er de website van Stichting Repaircafé International waar we veel informatie en actualiteiten vandaan kunnen halen.” Vertelt Marion.
“Wat ik hoop is dat ook jongeren leren hoe ze zelf apparaten kunnen repareren. Vanuit de EU wordt dit gelukkig wel steeds meer bij wet geregeld. Producenten worden namelijk verplicht om al bij het ontwerp hun apparaten makkelijker repareerbaar te maken. Maar dan nog moeten jongeren het inzicht en de kennis hebben om er daadwerkelijk mee aan de slag te kunnen. Daar speelt ons onderwijs natuurlijk ook een grote rol bij. Met behulp van reparatie wordt de wereld ook weer een stukje duurzamer omdat er minder nieuwe materialen hoeven te worden gedolven en geproduceerd. Dat draagt bij aan een gezonde en prettige toekomst voor diezelfde jongeren.”
Benieuwd naar het hele gesprek met Marion Lensen? Beluister dan hier de podcast op Spotify
Klik hier voor meer verhalen over de klimaattransitie op wijkniveau.
Dit interview is onderdeel van het onderzoeksproject ‘Accelerating Just Climate Transitions in Urban Areas‘ van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland.