Zwerfafval opruimen in de Eindhovense buurten: goed voor milieu én mens

Klimaattransitie in de wijk

Gina Makken is een van de initiatiefnemers van de Troep Troopers: een zwerfafval opruim initiatief in Eindhoven. Het gaat niet alleen om het zwerfafval opruimen: naast het milieu staat ook het sociaal zijn voorop. Gina vertelt: “Ja het milieu, de bodem en het water profiteren van minder zwerfafval, maar het samen in beweging komen voor een schone wijk creëert ook verbondenheid, gezelligheid en nieuwe contacten.” Hoe is dit initiatief ontstaan en waar draagt het in inmiddels ruim 25 buurten aan bij?

“Het begon met een oproep op een website van iemand die samen met anderen zwerfafval wilde opruimen in onze buurt. Ik ergerde me ook enorm aan zwerfafval en besloot op de oproep te reageren” vertelt Gina. “De eerste keer dat we gingen prikken waren we met z’n drieën, nu prikken er 150 troep troopers in diverse buurten in Eindhoven.

“Er waren al veel andere zwerfafval opruim initiatieven in Eindhoven. Enkele daarvan hebben zich geschaard achter ons initiatief, natuurlijk met behoud van de eigen naam en werkwijze, dat is belangrijk. Samen optrekken maakt ons allemaal sterker. Dat geldt zeker in de lobby richting de gemeente, de inzetbaarheid van de vrijwilligers en het verzorgen van het juiste materiaal”.

Stappenplan voor duurzame wijkinitiatieven

“De gemeente en ook de sociale werkvoorziening hebben ons al goed op weg geholpen om van de Troep Troopers een succes te maken. Ze zien ook dat we ‘resultaat’ leveren: we zijn een inclusieve club die mensen verbindt én de stad schoner maakt. Wat ons in het begin nog wel wat sneller had vooruit geholpen was een soort stappenplan van de gemeente. Waarmee je dan kunt zien welke stappen je wanneer kunt zetten om van je wijkinitiatief een succes te maken. Met wie kun je dan contact opnemen, welke netwerken zijn er al, is er een buurthuis waar je gebruik van kunt maken, welke subsidies zijn er om een goede start te maken? Dat zou in dat stappenplan kunnen staan.”

Continuïteit

“Ja het liefst ga ik nog vele jaren door, maar ik heb ook een auto-immuun ziekte die mij langzaamaan minder mobiel maakt. Dus ik kijk wel naar de continuïteit van ons initiatief, wat als ik er nu ineens een paar maanden uitlig? Gelukkig zijn er diverse bestuursleden en buurtcoördinatoren en hebben we ons periodieke overleg waarin zaken besproken worden. Wat ons wel zekerheid zou geven is een langjarig commitment vanuit de gemeente, dat we weten dat ze voor bijvoorbeeld 5 jaar achter ons staan, qua ondersteuning met geld, netwerk en adviezen. Dat biedt continuïteit en minder zorgen over of dat iets goed komt in de toekomst”.

Benieuwd naar het hele gesprek met Gina Makken? Beluister dan de podcast hier op Spotify.

Dit interview is onderdeel van het onderzoeksproject ‘Accelerating Just Climate Transitions in Urban Areas‘ van het Klimaatonderzoek Initiatief Nederland.

Gerelateerde artikelen

Gezelligheid en technisch inzicht: de basisingrediënten voor een succesvol repaircafé

Klimaattransitie in de wijk

In de Eindhovense wijk Stratum wordt eens per maand in buurthuis ‘De Buut’ een repaircafé...

Lees verder

Duurzame of circulaire wijkinitiatieven ontstaan vaak ‘van onderop’

Klimaattransitie in de wijk

Milieucentraal bracht begin 2022 het rapport ‘Verkenning naar circulaire wijken’ uit. Een overzichtelijk en beeldend...

Lees verder