100% CO2-reductie in 2023: Aannemer Van Wijlen gaat ervoor

CO2-neutraal ondernemen

De Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie telt inmiddels ruim 100 leden. Iedere deelnemer gaat voor een CO2-reductiedoel van 40% in de komende drie jaar. Sommigen hebben inmiddels al flink wat stappen gezet, anderen moeten nog beginnen. Aannemersbedrijf Van Wijlen gaat voor 100% reductie van CO2, en nog wel dít jaar.     

Bedrijfswagens met duurzamere brandstof

Bart van Wijlen: “We zijn er ons bewust van dat het broeikasgas CO2 enorm bijdraagt aan het opwarmen van de planeet. Met alle negatieve ecologische en sociale gevolgen van dien. En helaas dragen we daar met onze bedrijfsactiviteiten aan bij. Maar we doen er veel aan om die uitstoot zo snel mogelijk naar 0 terug te brengen.

Het is echt een enorme uitdaging om bijvoorbeeld ons wagenpark te verduurzamen omdat diesel de meest gebruikte brandstof is. Dat neemt niet weg dat wij die uitdaging graag aan gaan. Zo hebben wij geïnvesteerd in bedrijfswagens op waterstof en elektrisch materieel en willen we investeren in een eigen waterstoftankstation. Ik geloof echt dat dat de toekomst is. Maar er zitten ook nadelen aan want veel technologie is nog niet zo ver. Als tussenoplossing zijn we daarom overgestapt op het gebruik van biobrandstof.” 

Energieneutraal bedrijfsgebouw

“Naast dat we overgestapt zijn op biobrandstof, wekken we onze stroom zelf op met  zonnepanelen. We gebruiken we bijna geen gas meer (met uitzondering van de wasstraat). Ons kantoorpand is met een energielabel A++++ energieneutraal en verwarmen we met een lucht-warmtepomp. Uiteraard is alle binnen- en buitenverlichting energiezuinig.”

Deelnemen aan CO2-prestatieladder

“Sinds 2015 doen we ook mee met de CO2-prestatieladder van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO).  Het doel van die CO2-ladder is bedrijven te stimuleren om de eigen CO2-uitstoot – en die van hun leveranciers – te kennen en permanent te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot als gevolg van de eigen bedrijfsvoering en de eigen projecten terug te dringen. De ladder stimuleert bedrijven vervolgens om die maatregelen daadwerkelijk uit te voeren en bovendien de verworven kennis transparant te delen. Hoe hoger je vervolgens op de ladder staat, hoe hoger je fictieve korting is bij aanbestedingen.”

Lokale initiatieven

Nog een tip van Bart: “Ga ook eens op zoek naar lokale initiatieven. In Waalwijk is er een Greendeal van Stichting Waalwijk CO₂ vrij. Ondernemers die zich aansluiten, krijgen als tegenprestatie een brede energiescan waarbij er bijvoorbeeld gekeken wordt naar hoe je je wagenpark kan verduurzamen (met bijvoorbeeld waterstof). Dit soort initiatieven zie je ook in Tilburg en Heusden. Dat we zijn aangesloten bij de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie is ook prettig, we kunnen er samen met andere ondernemers kennis en ervaring uitwisselen om zo de klimaattransitie te bespoedigen. Het alliantie-doel van 40% CO2-reductie in 2025 hebben wij al gehaald, wij gaan nog dit jaar voor klimaatneutraal!”

Nieuwsgierig naar wat de Nederlandse Alliantie voor Klimaatactie voor jouw bedrijf kan betekenen? Klik dan hier >  

 

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder