16.000 zonnepanelen op bedrijventerrein in Poeldijk

Duurzame energie

Met de installatie van 16.000 zonnepanelen op daken van het bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food  in Poeldijk, wordt het terrein dit jaar de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland en het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland.

Verlaging CO2-voetafdruk

Volgens Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland Beheer, is de installatie van de zonnepanelen een verbreding van het duurzaamheidsbeleid van de organisatie en wordt daarmee ingespeeld op de eis van de internationale supermarkten voor verlaging van de CO2 footprint van groenten en fruit. In Poeldijk worden nieuwe bedrijfspanden op het terrein al jaren gebouwd met een hoge RC-waarde en LED-verlichting en wordt de restwarmte vanuit de koelinstallaties gebruikt voor het verwarmen van kantoren.

2.000 ton CO2 reductie

De 16.000 zonnepanelen van elk 260 Wattpiek worden geleverd en geïnstalleerd door Klimaatplein partner SolarNRG uit Poeldijk. De panelen zorgen gezamenlijk voor een totale duurzame energieopbrengst van bijna 4.000.000 kWh per jaar. Hiermee wordt 40% van het totale elektraverbruik van de verhuurde bedrijfspanden duurzaam opgewekt. Dat staat gelijk aan de energiebehoefte van ruim 1.000 huishoudens. Tegelijkertijd wordt hierdoor de CO2 uitstoot per jaar verminderd met circa 2.000 ton. Het grootschalige project verdient zich binnen 7 jaar terug, deze korte terugverdientijd komt door de enorme besparing op de stroomkosten en de SDE+ subsidie die het ABC heeft ontvangen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De montage van de zonnepanelen start deze maand en zal in mei 2016 gereed zijn.

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder