16.000 zonnepanelen op bedrijventerrein in Poeldijk

Duurzame energie

Met de installatie van 16.000 zonnepanelen op daken van het bedrijventerrein ABC Westland Agri & Food  in Poeldijk, wordt het terrein dit jaar de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland en het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland.

Verlaging CO2-voetafdruk

Volgens Herwi Rijsdijk, directeur van ABC Westland Beheer, is de installatie van de zonnepanelen een verbreding van het duurzaamheidsbeleid van de organisatie en wordt daarmee ingespeeld op de eis van de internationale supermarkten voor verlaging van de CO2 footprint van groenten en fruit. In Poeldijk worden nieuwe bedrijfspanden op het terrein al jaren gebouwd met een hoge RC-waarde en LED-verlichting en wordt de restwarmte vanuit de koelinstallaties gebruikt voor het verwarmen van kantoren.

2.000 ton CO2 reductie

De 16.000 zonnepanelen van elk 260 Wattpiek worden geleverd en geïnstalleerd door Klimaatplein partner SolarNRG uit Poeldijk. De panelen zorgen gezamenlijk voor een totale duurzame energieopbrengst van bijna 4.000.000 kWh per jaar. Hiermee wordt 40% van het totale elektraverbruik van de verhuurde bedrijfspanden duurzaam opgewekt. Dat staat gelijk aan de energiebehoefte van ruim 1.000 huishoudens. Tegelijkertijd wordt hierdoor de CO2 uitstoot per jaar verminderd met circa 2.000 ton. Het grootschalige project verdient zich binnen 7 jaar terug, deze korte terugverdientijd komt door de enorme besparing op de stroomkosten en de SDE+ subsidie die het ABC heeft ontvangen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De montage van de zonnepanelen start deze maand en zal in mei 2016 gereed zijn.

Gerelateerde artikelen

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder

Fiscaal aantrekkelijk duurzame energie beschikbaar stellen voor werknemers

Duurzame energie

Samen met fiscale experts van EY heeft Klimaatplein partner HAASheat mogelijkheden ontdekt om werknemers en...

Lees verder

Uitdagend ontwerp zonnestroomsysteem voor nieuwbouwflat

Praktijkverhalen

Een nieuwbouwflat voorzien van een compleet zonnestroomsysteem, gekoppeld aan 127 woningen. Hoe doe je dat?...

Lees verder