Ben jij een natuurlijk leider?

CO2-neutraal ondernemen

Wie noemt zichzelf een leider? Met deze vraag opende Anne Walraven, de drijvende kracht achter de Duurzame Jonge 100, haar presentatie op de Natuurlijk Leiderschapsdag van Trees for All. Weinigen durfden hun hand op te steken, terwijl de zaal gevuld was met verschillende directeuren uit het Nederlands bedrijfsleven en jonge aanstormende talenten uit de Duurzame Jong 100. Het is niet iets wat je van jezelf vindt, het is een manier waarop je omgeving naar je kijkt. De erkenning komt eigenlijk van de mensen die je respecteren voor je rol.

Toch is iedereen in staat een leider te zijn. Dat doe je al door doelen te stellen, die met anderen te delen en anderen te inspireren en deze vervolgens te gaan om deze te realiseren. Dat doe je thuis, bij je vereniging of op je werk. Een doel stellen en delen, hoe klein ook, inspireert anderen om ook actie te gaan ondernemen. Dit werkt besmettelijk, en zo kunnen leiders ervoor zorgen dat hun ideeën zich als een olievlek verspreiden.

Duurzame gedachtegoed

Dat iedereen het duurzame gedachtegoed ondersteunt blijkt eens te meer uit de twee vragen die ik vaak stel op dergelijke bijeenkomsten. Iedereen steekt zijn hand op als ik vraag wie er wenst dat hun kleinkinderen het minimaal net zo goed hebben als dat zij het zelf nu hebben. En als ik dan vervolgens de vraag stel: Wie denkt daadwerkelijk dat onze kleinkinderen het beter zullen hebben, dan steekt nog maar 10% zijn hand op. Een pijnlijk gegeven.

We willen graag iets bereiken, terwijl de overtuiging dat dit haalbaar is ontbreekt. Het uitgelezen moment om leiderschap te tonen. Ga eens na wat je, binnen je eigen mogelijkheden en die van je omgeving, kan bijdragen zodat dit wel gebeurt. Iedere stap is er één. De eerste blauwe druppel in een gele pot verf maakt nog niet dat deze groen kleurt. De tweede misschien ook nog niet, pas vele stappen later zal je het tipping-point bereiken. En dan is er geen weg terug. Lichtgroen wordt vervolgens donkergroen.

Inspireer en motiveer

boom planten tegen klimaatveranderingStel dat je over vier jaar 20% minder afval wil produceren, minder grondstoffen wil gebruiken, meer mensen aan het werk wil hebben, dubbelzijdig wil kopiëren, je energiegebruik gaat reduceren, je wil compenseren. Breng het ter sprake, inspireer en motiveer! Zo ben je wellicht de eerste blauwe druppel in de gele verf.

Deze natuurlijk leiders zorgen alvast voor de nodige inspiratie. Ook een duurzame bijdrage leveren? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van Trees for All >

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder