Ben jij een natuurlijk leider?

CO2-neutraal ondernemen

Wie noemt zichzelf een leider? Met deze vraag opende Anne Walraven, de drijvende kracht achter de Duurzame Jonge 100, haar presentatie op de Natuurlijk Leiderschapsdag van Trees for All. Weinigen durfden hun hand op te steken, terwijl de zaal gevuld was met verschillende directeuren uit het Nederlands bedrijfsleven en jonge aanstormende talenten uit de Duurzame Jong 100. Het is niet iets wat je van jezelf vindt, het is een manier waarop je omgeving naar je kijkt. De erkenning komt eigenlijk van de mensen die je respecteren voor je rol.

Toch is iedereen in staat een leider te zijn. Dat doe je al door doelen te stellen, die met anderen te delen en anderen te inspireren en deze vervolgens te gaan om deze te realiseren. Dat doe je thuis, bij je vereniging of op je werk. Een doel stellen en delen, hoe klein ook, inspireert anderen om ook actie te gaan ondernemen. Dit werkt besmettelijk, en zo kunnen leiders ervoor zorgen dat hun ideeën zich als een olievlek verspreiden.

Duurzame gedachtegoed

Dat iedereen het duurzame gedachtegoed ondersteunt blijkt eens te meer uit de twee vragen die ik vaak stel op dergelijke bijeenkomsten. Iedereen steekt zijn hand op als ik vraag wie er wenst dat hun kleinkinderen het minimaal net zo goed hebben als dat zij het zelf nu hebben. En als ik dan vervolgens de vraag stel: Wie denkt daadwerkelijk dat onze kleinkinderen het beter zullen hebben, dan steekt nog maar 10% zijn hand op. Een pijnlijk gegeven.

We willen graag iets bereiken, terwijl de overtuiging dat dit haalbaar is ontbreekt. Het uitgelezen moment om leiderschap te tonen. Ga eens na wat je, binnen je eigen mogelijkheden en die van je omgeving, kan bijdragen zodat dit wel gebeurt. Iedere stap is er één. De eerste blauwe druppel in een gele pot verf maakt nog niet dat deze groen kleurt. De tweede misschien ook nog niet, pas vele stappen later zal je het tipping-point bereiken. En dan is er geen weg terug. Lichtgroen wordt vervolgens donkergroen.

Inspireer en motiveer

boom planten tegen klimaatveranderingStel dat je over vier jaar 20% minder afval wil produceren, minder grondstoffen wil gebruiken, meer mensen aan het werk wil hebben, dubbelzijdig wil kopiëren, je energiegebruik gaat reduceren, je wil compenseren. Breng het ter sprake, inspireer en motiveer! Zo ben je wellicht de eerste blauwe druppel in de gele verf.

Deze natuurlijk leiders zorgen alvast voor de nodige inspiratie. Ook een duurzame bijdrage leveren? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden van Trees for All >

Gerelateerde artikelen

Hoe bereken je scope 3 ketenemissies?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties kennen inmiddels de eigen CO2-voetafdruk wel. Die bereken je eenvoudig door het jaarlijkse...

Lees verder

Vijf dingen die ondernemers kunnen leren van lokale duurzame initiatieven

CO2-neutraal ondernemen

Kent u de leus ‘climate change is system change’? Een analyse in een notendop die...

Lees verder

Ondernemen in een postgroei samenleving, hoe doe je dat?

CO2-neutraal ondernemen

Het Klimaatplein organiseerde een online ochtendsessie over ondernemen in een postgroei samenleving. Hoe ziet zo’n...

Lees verder