Boek over aanpak van duurzaam ondernemen: MVO doe je Zo

CO2-neutraal ondernemen

Beetje brutale boektitel misschien, maar het boek ‘MVO doe je Zo’ van Carola Wijdoogen boogt onbetwist op een schat aan ervaring. Wijdoogen deed die ervaring de afgelopen jaren op als duurzaamheidsmanager NS; niet in de laatste plaats in het ambitieuze project om alle treinen op groene stroom te laten rijden, met een deadline die zelfs een jaar naar voren werd gehaald. Wijdoogen gaat in op de aanpak die je als mvo-manager volgt, daarbij mede gevoed door ervaringen van een aantal collega-mvo-managers in andere organisaties.

mvo-doe-je-zoWijdoogen (bedrijfskunde aan Nyenrode en een Master Internationale Betrekkingen aan Johns’ Hopkins University) weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het kan zijn om kennis en ervaring te delen: “Toen ik in 2010  Directeur Duurzaam Ondernemen bij NS werd, was ik de eerste duurzaamheidsmanager bij NS. Niet alleen was het daar dus een nieuwe functie; ook ikzelf wist nog weinig over het vak van duurzaamheids- of mvo-manager. Ik heb geleerd dat het een vak is van de lange adem. Een kwestie van vallen en opstaan. Van continu schakelen tussen diverse rollen. Het verbinden van mensen en het vinden van je eigen weg. Geen enkele weg is dezelfde, dus de perfecte blauwdruk of gouden tip bestaat niet, maar er zijn wel veel herkenbare situaties.”

Voor het boek heeft Wijdoogen de verzamelde kennis en ervaring geordend aan de hand van diverse rollen die een mvo-manager speelt en de competenties die daarbij nodig zijn. “Met zo’n gestructureerde beschrijving hoop ik weer zoveel mogelijk andere mvo-managers of -professionals op gang te brengen te helpen om succesvol te zijn in dat wat ons verbindt: de versnelling van verduurzaming van bedrijven.”

Mensgerichte aanpak

Zo’n eerste expeditie om het vak van mvo-manager in een boek te vangen, maakte het ook moeilijk om te bepalen wanneer ze het boek zou loslaten, vertelt Wijdoogen.
“Elke dag levert weer nieuwe inzichten en ambities op. Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik in ieder geval een versie 1.0 geschreven wil hebben, ook vanuit de hoop dat ik het vak, samen met anderen die erin actief zijn, in de toekomst nog een stuk verder kan brengen.”

In ‘MVO doe je Zo’ zie je echter welke sprong voorwaarts Wijdoogen nu al in die missie heeft gemaakt. Afgaande op Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen: ‘In een persoonlijk stijl komt ze met een mensgerichte aanpak voor mvo en duurzaamheid. De zeven beschreven rollen geven houvast in de praktijk van alle dag. Bieden een kompas én inspiratie. Haar heldere gedachtegoed helpt de weerbarstige praktijk te verbinden met eigen competenties.’

Boek met korting bestellen door Klimaatplein bezoekers

U kunt het boek MVO doe je Zo (normaal: Euro 24,95, excl. 4.95 verzendkosten) met 15% lezerskorting aanschaffen door de kortingscode ‘KLIMAATPLEIN’ in te voeren bij bestelling in de webshop van de uitgeverij. Daar kunt u – met dezelfde code – ook de e-book-versie van het boek (normaal Euro 19,95) met 15% korting aanschaffen.

Deze actie geldt t/m 15 februari 2017

Preview

Bekijk hier een hoofdstuk van het boek.

Gerelateerde artikelen

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

CO2-neutraal ondernemen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder