AAE Machinebouw

AAE is: grensverleggende technologie in een hecht familiebedrijf in Helmond. AAE is sinds 1976 uitgegroeid tot een geavanceerde hightech machinefabrikant met een internationale reputatie. Met onze getalenteerde werknemers vervaardigen wij producten onderverdeeld in twee business lines: Production Automation en Advanced Systems. We voorzien in uiteenlopende sectoren, waaronder de medische, farmaceutische, automotive, kunststof, halfgeleider, voeding en solar sector. Onze machines dragen o.a. bij aan een betere gezondheid, veiliger rijcomfort, samen spelenderwijs ontwikkelen en het overbruggen van afstanden.

Ingeborg Hold: “Onze medewerkers en klanten vragen steeds vaker naar de duurzaamheid van ons bedrijf. We willen dit nu structureel en professioneel oppakken en zijn van plan te starten met een eigen intern programma. Deelname aan dit CO2-onderzoek komt op het juiste moment om hier een goed begin mee te maken. We zijn erg benieuwd naar welke inzichten en mogelijkheden het ons gaat bieden.”

[gab hoogte=”10″]

Huidige CO2-voetafdruk en CO2-kosten

De CO2-uitstoot van AAE (locatie Grasbeemd 2) bedroeg in 2018 1.497 ton CO2. Bijna 80% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het gebruik van grijze stroom. Bij een prijs op CO2 van €60,- per ton zou de totale CO2-belasting neer komen op een bedrag van €89.820,- per jaar.

AAE heeft al verschillende maatregelen getroffen en op de planning staan welke de CO2-uitstoot gaan verminderen:

  • Leasewagens worden gefaseerd vervangen door elektrische auto’s
  • Er wordt al gekeken naar zonnepanelen
  • De nieuwe/gerenoveerde gebouwdelen hebben ledverlichting
  • Voor het oude deel van de clean room en reclameverlichting staat led gepland
  • Sneldeuren toegepast
  • Kiezen voor lokale leveranciers van onderdelen
  • Dakisolatie

Mogelijk te nemen besparingsmaatregelen

-Registreer en analyseer het energieverbruik
-Vervang ook laatste TL-verlichting voor ledverlichting
-Vervang energie-onzuinige reclameverlichting
-Installeer een bewegingssensor voor verlichting in het magazijn
-Plaats bewegingssensoren in de entreehallen
-Kies bij vervanging voor energiezuinige motoren
-Kies voor pompen met toerenregeling
-Voorkom lekken bij perslucht- en vacuümsystemen
-Verlaag de helderheidsinstelling van de monitoren
-Optimaliseer warmte-instellingen in de hallen
-Isoleer appendages
-Vervang op de lange termijn de CV voor warmtepompen
-Vervang het wagenpark voor elektrische opties
-Vervang vliegreizen binnen Europa voor treinreizen
-Installeer zonnepanelen op het dak

CO2-voetafdruk en CO2-kosten na 1 jaar

In 2019 was de CO2-voetafdruk van de hoofdlocatie van AAE met 5% teruggebracht naar 1.417 ton CO2. Elektriciteitsverbruik van het gebouw is met 7% afgenomen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de besparing bij verlichting en de verhuizing van de verspaningsafdeling.

De elektriciteitsreductie was echter minder groot dan verwacht, omdat er in 2019 ook meer productie is gedraaid. Toegenomen werk verklaart ook deels de toename in het aardgasverbruik voor verwarming. Een ander deel van de verklaring ligt waarschijnlijk bij het wegvallen van de restwarmte van het verspanen.

In 2019 zag je ook al het eerste effect van de elektrificatie van vervoer (10% minder uitstoot). In 2019 werd het doel van 50% reductie op de eigen footprint helaas niet gehaald, maar in 2020 zal AAE dit doel wel gaan halen met de inkoop van groene stroom. De fictieve CO2-kosten van €60,- per ton zullen dan ook drastisch omlaag gaan. Het bedrijf denkt ook al verder dan de eigen bedrijfsvoering en werkt aan plannen om ook in scope 3 – bij klanten en leveranciers – emissies terug te brengen.

Terug naar overzicht