BillyBird Park Hemelrijk

Happy Together bij BillyBird Park Hemelrijk in Volkel. Raas van de achtbaan, klim en klauter door de binnenspeeltuin, vlieg van bootjesglijbaan Splash en geniet van een adembenemend uitzicht vanaf klimberg Hemelaya.

Maarten Derks: “BillyBird staat voor het samengaan van natuur en recreatie en het versterken van onderlinge relaties. Duurzaamheid en energiebesparing is daarom ook voor ons heel belangrijk, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van elkaar en van het park.”

Huidige CO2-voetafdruk en CO2-kosten

Het grootste gedeelte van de CO2-voetafdruk van Billy Bird wordt veroorzaakt door ingekochte elektriciteit. Vervolgens is aardgasverbruik voor verwarming een grote uitstoter van CO2.

De CO2-uitstoot van BillyBird (scope 1 en 2) bedroeg in 2018 225 ton CO2. Tweederde van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het gebruik van grijze stroom. Iets meer dan een kwart is het gevolg van de uitstoot van aardgas.

Wanneer de scope 1 en 2 uitstoot van BillyBird Park Hemelrijk belast zou worden met een CO2-heffing van € 60 per ton CO2 zou dit voor de bedrijfsvoering een kostenpost van € 13.500 betekenen.

Een CO2-belasting beïnvloedt de terugverdientijd van maatregelen. Iedere kWh grijze stroom zou hierdoor 3,9 cent/kWh duurder worden, bijna 50% meer. Een elektriciteitsbesparende maatregel met een terugverdientijd van 10 jaar zou daardoor met CO2-tax een terugverdientijd van zeven jaar krijgen. Aardgas zou met CO2-tax € 0,11/m3 duurder worden en dus € 0,67/m3 aardgas gaan kosten. De taks heeft hier wat minder invloed en de terugverdientijd wordt dus wat minder sterk beïnvloedt dan bij (grijze) stroom.

BillyBird heeft al een aantal belangrijke maatregelen genomen op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing.

In het gebouw zijn diverse energiemaatregelen getroffen:

Bijna alle lampen (incl. Buitenverlichting) zijn vervangen voor led

Meeste verlichting op tijdsklokken en (buiten) bewegingssensoren.

Open drankkoeling vervangen voor dichte koelkasten

Andere duurzaamheidsmaatregelen:

580 stuks zonnepanelen

Groene elektriciteit (vanaf 2020)

Drukknoppen voor douches

Verspillingsproject: met werknemers kijken naar allerlei soorten verspillingen

Mogelijk te nemen besparingsmaatregelen

Billy Bird Park wil zelf al graag:

Af van single-use plastic (bijv: rietsuikeropties), 250.000 stuks per jaar

Over naar fair trade koffiebonen

Laadpalen voor bezoekers

Carports met zonnepanelen op de parkeerplaats

Meer afvalstromen scheiden

Andere mogelijkheden voor energiebesparing:

Energiemonitoring

Bewegingsmelders in de toiletten

IJsaanslag in de vriezers verwijderen

Vervang keukenapparatuur op gas voor elektrische variant

Schakel close-in boilers uit buiten gebruikstijden

Weersafhankelijke regeling van de cv-ketels

Vervang dubbelglas voor HR++glas

Vervang straalverwarmers voor infraroodverwarming

Vervang het wagenpark voor elektrische opties

CO2-voetafdruk en CO2-kosten na 1 jaar

Sinds halverwege 2019 wekken 580 zonnepanelen een flink deel van het elektriciteitsgebruik van het park op. In de toekomst wil Hemelrijk ook drijvende panelen op de recreatieplas én een PV-carport boven de parkeerplaats bouwen. De toenemende elektrificatie (van verwarming, keuken en vervoer) kan zo direct opgevangen worden. Sinds 2020 wordt de resterende elektriciteitsvraag ingekocht met Europese windenergie.

In 2019 heeft BillyBird Park Hemelrijk de footprint teruggedrongen van 225 tot 199 ton CO2. De fictieve CO2-kosten (op basis van €60,- per ton CO2) namen daardoor af van €13.500,- naar €11.940,- De CO2-reductie is vooral het effect van de opgewekte zonne-energie. Zakelijk vervoer nam licht toe, voornamelijk door de opening van een nieuw park. Naar 2020 worden een aantal posten juist flink teruggedrongen als gevolg van de coronacrisis.

Naast het reduceren van de footprint van de eigen bedrijfsvoering is het park ook bezig met het elimineren van single-use plastics, inzamelen van PMD en wordt koffie tegenwoordig fairtrade ingekocht. Misschien worden deze acties volgend jaar wel verzilverd met een Green Key-certificaat.

Terug naar overzicht