CO2 Neutraal verhuizen? Hoe werkt dat?

CO2-neutraal ondernemen

Tegenwoordig bieden steeds meer verhuisbedrijven de mogelijkheid aan om CO2 neutraal te verhuizen. Bij veel mensen roept deze term echter nog vraagtekens op, wat betekent dit precies? CO2 neutraal verhuizen betekent kort samengevat: besparen en verduurzamen en vervolgens verantwoordelijkheid nemen voor de resterende gevolgen voor klimaatverandering.

Brandstof besparen

Omdat nog niet alle verhuiswagens 1,2,3 elektrisch zijn te maken, is het zaak om de wagens die nu nog op diesel rijden zo energiezuinig mogelijk te laten rijden. Dat kan bijvoorbeeld door de bandenspanning op peil te houden of door chauffeurs zuiniger te laten rijden. Ook het efficiënt afstemmen van de logistiek draagt bij aan minder ritten en dus minder CO2-uitstoot. Rijden in een elektrische verhuiswagen die gebruik maakt van groene stroom is uiteindelijk de oplossing en daar wordt bijvoorbeeld in Amsterdam nu ook mee geëxperimenteerd.

CO2-neutraal verhuizen

Bij een CO2 neutrale verhuizing wordt er een bedrag opnieuw geïnvesteerd in klimaatverbetering. Er zijn organisaties die per verhuisbedrijf een berekening kunnen maken van hoeveel uitstoot er plaatsvindt tijdens een verhuizing op basis van het aantal kilometers of verbruikte liters diesel. Op basis van de totaal veroorzaakte CO2 uitstoot wordt er een bedrag gekoppeld aan de verhuizing. Dit bedrag dient het verhuisbedrijf te investeren in een organisatie die werkt aan het verbeteren van het klimaat. De CO2 uitstoot wordt op deze manier gecompenseerd. Hoewel de CO2 uitstoot dus wel plaatsvindt, is dit een manier om de vervuiling te compenseren door eenzelfde hoeveelheid CO2 weer uit de lucht te halen.

Hoe kom ik er achter of een verhuisbedrijf CO2 neutraal verhuist?

Elk verhuisbedrijf dat aangeeft dat zij aan CO2 neutrale verhuizingen doen moet over een certificaat beschikken om dit aan te kunnen tonen. Dit certificaat wordt gegeven door erkende en onafhankelijke organisaties. Deze organisaties maken in samenwerking met het verhuisbedrijf een berekening van de CO2 uitstoot en geven aan hoeveel er geïnvesteerd dient te worden per verhuizing om dit te compenseren. Enkele aanbieders van compensatiecertificaten zijn:

  • Climate Neutral Group
  • Fair Climate Fund
  • Climex

Meestal hebben verhuisbedrijven één vaste organisatie waar zij in investeren voor klimaatverbetering. Mocht u zelf een voorkeur hebben dan kunt u dit bespreken met uw verhuizer.

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder