CO2-uitstoot door gasgebruik compenseren met bosprojecten

CO2-neutraal ondernemen

‘Waarom werken jullie met bosgecompenseerd gas?’ Die vraag horen ze bij Greenchoice vaak. En ze leggen het graag uit. “Wij gaan uit van de trias energetica filosofie: de eerste stap is zo min mogelijk energie verbruiken. Voor de energie die je alsnog nodig hebt, kiezen we uitsluitend duurzame opties, zoals wind- en zonnestroom. Dat is stap twee. En als dat niet op grote schaal kan, zoals bij gas, dan kiezen we voor (meer dan 100%) compensatie van de impact op de natuur. Wij doen dat al jaren heel bewust, overtuigd en grootschalig via boscompensatie, omdat we dan drie vliegen in één klap slaan.”

Compensatie: CO2 en bomen

Bomen en planten nemen tijdens hun groei CO2 en water op en produceren zuurstof. Ze spelen dus een belangrijke rol in de samenstelling van de lucht die we inademen en gaan klimaatverandering tegen. Kappen van bos zorgt er voor dat er minder CO2 opgenomen wordt en bij verbranding komt er ook nog eens extra CO2 vrij. Greenchoice beschermt daarom bestaande bossen, herstelt beschadigde bossen en plant nieuw bos aan. Zo zorgen zij ervoor dat er minder CO2 in de atmosfeer terecht komt. Bosgecompenseerd gas heeft echter ook op twee andere gebieden een positief effect.

Bescherming biodiversiteit

Bosaanplant CO2 compensatie“Onze bosprojecten zijn ook cruciaal voor de biodiversiteit binnen de bossen: het aantal verschillende soorten dieren en planten op onze aarde. Die is belangrijk voor de lange termijn gezondheid van een heel ecosysteem. Binnen onze projecten worden bossen beschermd en daarmee blijft het leefgebied voor veel bedreigde dier- en plantsoorten behouden. Zoals de orang-oetans in Indonesië en de jaguar in Peru.”

Sociale impact

Naast het effect op de CO2- uitstoot en biodiversiteit is er als derde effect de sociale impact van de bosprojecten: het duurzaam helpen van de lokale bevolking. Denk aan werkgelegenheid creëren, zodat illegale kap en stroperij worden voorkomen. En er wordt onderwijs, gezondheidszorg én kennis over duurzaamheid en bosbescherming geboden.

Een duurzamere wereld

Deze bosprojecten hebben dus in één klap invloed op de CO2-uitstoot, het welzijn van mensen en de biodiversiteit in bossen. “Zo maken we samen met onze klanten op al die fronten een concreet aantoonbaar verschil voor de natuur én de mens. Dát is de drievoudige kracht van bosgecompenseerd gas. Bekijk ook eens ons filmpje op VIMEO voor extra uitleg”

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder