Koken op schone Cookstoves: Driedubbele winst!

CO2-neutraal ondernemen

Cooking stoves co2-compensatie

In Nederland toveren wij in een kwartiertje een complete maaltijd op tafel. Koken in ontwikkelingslanden is echter een tijdrovende en soms gevaarlijke bezigheid. Zo’n 2,6 miljard mensen koken nog iedere dag op open vuur. Dat is bijna een derde van de wereldbevolking.

Deze traditionele manier van koken vergt veel brandhout, waardoor vrouwen vaak lange tijd bezig zijn met het verzamelen ervan, soms wel 4 uur per dag. En dat met 40 kilo hout op hun rug… Ontbossing, veroorzaakt door het vele houtgebruik, zorgt er bovendien voor dat deze dagelijkse activiteit steeds langer duurt. Ook komt er tijdens het koken op open vuur veel rook vrij, die bijdraagt aan klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2.

Driedubbele winst met schone Cookstoves
Er is een oplossing voor de 2,6 miljard mensen die nu nog op traditionele wijze koken: Schone cookstoves; kooktoestellen die door middel van slimme vormgeving en materiaal efficiënter gebruik maken van het hout dat erin gaat. Dat zorgt voor minder rook en is een enorme verbetering voor de gezondheid van vrouwen en kinderen.

Minder rook betekent bovendien minder CO2-emissies die de atmosfeer in gaan. Het houtgebruik gaat door clean cookstoves sterk omlaag, waardoor vrouwen veel minder tijd kwijt zijn aan het verzamelen ervan. En het efficiënte design van de cookstoves zorgt ervoor dat het koken zelf ook een stuk sneller gaat. Vrouwen houden dan tijd over voor hun kinderen, persoonlijke ontwikkeling en sociale activiteiten.

Campagne
In het voorjaar van 2013 gaf Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking het startsein voor de oprichting van de HIER Clean Cookstove coalitie. Dit is een samenwerkingverband van diverse organisaties, om de problematiek rondom koken in ontwikkelingslanden in Nederland bekend te maken. Met als uiteindelijke doel om zoveel mogelijk cookstoves te verspreiden in ontwikkelingslanden. Het Klimaatplein is deelnemer van de Clean Cookstove coalitie.

Wilt u als organisatie bijdragen aan het verspreiden van de cookstoves en zo uw eigen uitstoot van CO2 compenseren? Via deze pagina kunt u in contact komen met partners van het Klimaatplein die deze projecten aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder

Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

Praktijkverhalen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor...

Lees verder