De hybride warmtepomp. Ook voor winkel, bedrijfshal of kantoor?

Duurzame energie

Voor sommige winkels, bedrijfshallen of kantoren is volledig aardgasvrij verwarmen vooralsnog geen optie. Met de hybride warmtepomp is er inmiddels wel een goede tussenoplossing beschikbaar. Vooral voor panden die al zonnepanelen hebben en redelijk geïsoleerd zijn.

Op termijn aardgasvrij

Op termijn moeten we allemaal van het aardgas af. Alleen staat niet iedere onderneming in de buurt van een warmtenet. En voor een all-electric warmtepomp zijn veel bedrijfspanden nog niet geschikt. Voor de meeste ondernemingen is volledig aardgasvrij verwarmen vooralsnog geen optie. Maar met een hybride warmtepomp is er inmiddels wel een goede tussenoplossing beschikbaar.

De hybride warmtepomp als alternatief

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hij springt bij als het buiten erg koud is of als je warm water nodig hebt. Daardoor hoeft je pand minder goed geïsoleerd te zijn dan bij de all-electric variant die volledig op stroom draait. Ook hoef je voor een hybride pomp je huidige verwarmingssysteem vaak niet te vervangen door lagetemperatuur-radiatoren of vloerverwarming. Bij de all-electric variant is dat meestal wel het geval. Een (hybride) warmtepomp is daarbij erg geschikt voor het gelijkmatig verwarmen van grotere ruimtes op een constante temperatuur. Dat komt in veel bedrijfspanden, zoals een kantoor, een bedrijfshal, horecazaak of winkel, dus goed van pas.

Gas wordt duurder. Stroom goedkoper

Gas wordt de komende jaren duurder. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat tussen 2019 en 2026 de energiebelasting op gas per kuub met 10 cent stijgt. Daartegenover staat dat de energiebelasting op stroom, in diezelfde periode, juist goedkoper wordt met 5 cent per kWh. Hiermee wil de overheid de verduurzaming van bedrijfspanden stimuleren en het gebruik van fossiel gas verminderen. 

Besparen op energiekosten

Omdat je met een hybride pomp voornamelijk elektrisch verwarmt, daalt het gasverbruik tot 80%. Het stroomverbruik zal omhoog gaan, maar onder de streep dalen de energiekosten. Je bespaart echt flink als je een groot deel van het extra stroomverbruik zelf opwekt met zonnepanelen. Vaak is daar wel een uitbreiding van het bestaande systeem voor nodig.

Warmtepomp combineren met zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen dat je hebt liggen, is waarschijnlijk afgestemd op het huidige stroomverbruik. Want zo benut je de salderingsregeling optimaal. Lever je elk jaar veel meer terug dan je zelf nodig hebt, dan wordt de terugverdientijd langer. Met een hybride warmtepomp ga je meer stroom verbruiken. Dan is het vaak slim om je huidige zonnepaneleninstallatie uit te breiden of een tweede set te installeren. Zo compenseer je het toegenomen stroomverbruik met je eigen opwek. Hoe je dat aanpakt hangt af van meerdere zaken. Zoals het vermogen van je huidige omvormer en de ruimte op je dak.

Isolatie altijd eerste stap

Ook bij een hybride warmtepomp is isolatie belangrijk. Denk aan vloerisolatie , spouwmuurisolatie, dakisolatie en tenminste dubbel glas. Heb je bijvoorbeeld geen spouwmuur of vloerisolatie, dan moet je cv-ketel te vaak bijspringen. Isolatie is dus altijd de eerste stap. Maar vergeleken met een all-electric warmtepomp, is je pand al veel sneller geschikt. 

Aanvullen met groen gas

Met groen gas kun je het laatste stukje gas dat nodig is voor de hybride warmtepomp verduurzamen. Het is een schoon en fossielvrij alternatief voor aardgas. Groen gas wordt gemaakt van natuurlijk afval zoals mest en gft-afval. Dit afval gaat de vergister in: een soort ketel (silo) die luchtdicht is afgesloten. Bacteriën zetten dit afval om tot biogas. Het biogas wordt vervolgens schoongemaakt, gedroogd en bewerkt tot groen gas: nu heeft het dezelfde kwaliteit als aardgas en kan het mee in het Nederlandse gasnet. Check hier wat het inkopen van groen gas betekent voor jouw bedrijf.

Subsidies en aanschafprijs warmtepomp

De kosten van een hybride warmtepomp liggen tussen de € 3.600 en € 8.000. Afhankelijk van het vermogen en de systeemvereisten. Met de ISDE subsidie krijg je 1.500 tot € 1.800 subsidie. Ook kun je kijken naar de Energie-investeringsaftrek (EIA). Daarmee mag je in bepaalde gevallen de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst. Dit levert gemiddeld een netto voordeel van 11% op. De EIA is er ook voor isolatie en zonnepanelen. Ga je voor de combinatie van extra isolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp dan kan je investeringsvoordeel dus flink oplopen. Laat je daarom goed adviseren door een expert, zodat je optimaal rendement haalt uit je investering.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met onze partner Vattenfall. Bij Vattenfall steken ze al hun energie in het bereiken van dat ultieme doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Door zelf flink te investeren in de opwek van groene stroom uit zon en wind. En door andere bedrijven op weg te helpen met duurzame oplossingen en advies.

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder