Deense gemeenschap kiest voor “made-in-Holland” warmtenet

Duurzame energie

Net ten zuiden van Kopenhagen in Karise, bouwt men aan Permatopia een visionaire combinatie van wonen, landbouw en natuur in een schilderachtige omgeving. Er worden hier 90 residenties, een gezamenlijke boerderij en voorzieningen gebouwd, ontworpen volgens de principes van de “Permacultuur”: hernieuware energie, circulariteit en zelfredzaamheid.

Deze off-grid gemeenschap, wordt verwarmd met aardwarmte. De geothermische warmtepomp zal worden aangedreven door een windturbine en is aangesloten op een warmte opslag in de grond, zodat de bewoners het hele jaar door genieten van warm water.

Cradle to cradle

Flexalen voorgeïsoleerde leidingen van Klimaatplein partner Thermaflex > worden ingezet voor zowel het warmtenet als voor de drinkwatervoorziening. Het Flexalen systeem is Cradle to Cradle Certified™, dit betekent dat er geen materialen gebruikt zijn bij de productie die schadelijk zijn voor het milieu en de waardevolle grondstoffen kunnen gemakkelijk worden teruggewonnen voor hergebruik. Toekomstige bewoners zoals Kaj Hansen onderstrepen het belang van het gebruik van circulaire materialen. “Het is belangrijk de beperkte middelen op onze planeet te behouden, en te denken aan onze toekomstige generaties.”

Flexibel en lichtgewicht

Prefab Flexalink; een plug&play huisverbinding, en goede projectplanning garanderen een snelle en eenvoudige installatie. De netwerkdelen zijn duidelijk gelabeld per woning en worden op volgorde geleverd. Vergeleken met een stalen netwerk, zijn er door dit flexibele lichtgewicht systeem significant minder lasverbindingen op de bouwplaats nodig. Zo vindt ook Steven Zoega, van installateur John Jensen VVS: ” Het lichte gewicht van Flexalen vermindert de kans op fysieke klachten. Ons werk wordt een stuk aangenamer, doordat alles op maat gemaakt is. En door de flexibiliteit besparen wij veel tijd bij de aanleg.

Gerelateerde artikelen

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder

Fiscaal aantrekkelijk duurzame energie beschikbaar stellen voor werknemers

Duurzame energie

Samen met fiscale experts van EY heeft Klimaatplein partner HAASheat mogelijkheden ontdekt om werknemers en...

Lees verder

Uitdagend ontwerp zonnestroomsysteem voor nieuwbouwflat

Praktijkverhalen

Een nieuwbouwflat voorzien van een compleet zonnestroomsysteem, gekoppeld aan 127 woningen. Hoe doe je dat?...

Lees verder