Duurzaamheid belangrijke trend op de arbeidsmarkt

CO2-neutraal ondernemen

Wat zijn belangrijke trends op de arbeidsmarkt? Gerard Gelling, loonspecialist, ziet een aantal duidelijke ontwikkelingen in de huidige krappe arbeidsmarkt. “Het is belangrijk om je werknemers te blijven binden en boeien. Bied werknemers keuze in beloning en probeer gestegen energiekosten te compenseren. En duurzaamheid blijft een belangrijke trend waarmee je als werkgever aantrekkelijk kunt zijn”.

Keuzes in beloning

Gerard: “Het is belangrijk om te blijven luisteren naar je medewerkers. Waarmee je medewerkers het beste kunt belonen, hangt af van verschillende factoren. Door de medewerker zelf te kunnen laten kiezen tussen verschillende vormen van beloning, kun je ze goed tegemoet komen in hun behoeftes. Dit kan ook door het aanbieden van verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Tegemoetkoming inflatie

Een andere trend is de gestegen inflatie. Het is geen verrassing dat dit een groot gevolg heeft voor de persoonlijke situatie van medewerkers. Gerard zegt hierover: ‘’Werkgevers willen graag, buiten de normale loonontwikkeling om, medewerkers tegemoet komen in de gestegen kosten voor levensonderhoud.’’ Met de gasprijzen die daarnaast ook blijven toenemen, is dit voor veel werkgevers een geschikt moment om te kijken naar de mogelijkheden om hun medewerkers hierin te ondersteunen.

Duurzaamheid

De derde trend is duurzaamheid. Werkgevers willen graag de klimaatdoelen behalen en de eigen CO2-uitstoot verminderen. Gerard: ‘’Organisaties willen zoveel mogelijk hun footprint op de aarde verkleinen en dat is logisch, maar hoe mooi is het als je dit ook voor je medewerkers kan doen? Zo maak je als bedrijf veel meer impact.

Het Nationale Hybride Warmtepomp Plan

Wanneer we kijken naar de drie belangrijke trends op de arbeidsmarkt, kunnen we zien dat er een sterke behoefte ligt aan een manier om medewerkers thuis te helpen met besparen op kosten. Door het aanbieden van verschillende duurzame producten via de werkgever, kunnen medewerkers daardoor ook nog hun eigen CO2 uitstoot verminderen. Een concreet voorbeeld hierbij is het Hybride Warmtepomp Plan. Daarmee kunnen medewerkers via de werkgever hun pomp aanschaffen met tot 55% voordeel. Door de besparing op gaskosten thuis, houden ze daardoor €750 tot €2.000 over, elk jaar weer.

Gerard Gelling: “Je hebt bij het Hybride Warmtepomp Plan te maken met twee rechtshandelingen en die hebben allebei een fiscaal gevolg:

  1. Je levert een stukje salaris in. Het gevolg is dat je minder belasting betaalt en daardoor heeft de werkgever een besparing op zijn werkgeverslasten.
  2. Je krijgt een vergoeding, welke loopt via de werk kosten regeling (WKR). Het gevolg is dat de vrije ruimte wordt overschreden en de werkgever een stukje eindheffing verschuldigd is, maar deze wordt (deels) gecompenseerd door het deel van de beloning waar de werknemer vanaf ziet.‘’

Verschillende voorwaarden

Gerard benoemd dat het per organisatie belangrijk is om de situatie op te nemen. Zo zijn er verschillende randvoorwaarden die moeten worden nagekeken bij het uitruilen van brutoloon: ‘’Wat zegt de CAO, zijn er nog voldoende minimum vakantiedagen, betaal je nog het minimumloon en wat gebeurt er met het recht op uitkering van de werknemer in geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.‘’ Naast brutoloon kunnen ook vakantiedagen worden uitgeruild. Deze zijn erg aantrekkelijk om in te zetten, aangezien bovenstaande randvoorwaarden daarop niet van toepassing zijn. Zo heeft de medewerker een groot voordeel op de aanschaf en installatie van duurzame producten thuis.

Benieuwd naar de mogelijkheden van het Hybride Warmtepomp Plan? Plan dan vrijblijvend een adviesgesprek in.

Gerelateerde artikelen

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

CO2-neutraal ondernemen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder