Duurzame energie opslaan of een zwaardere netaansluiting?

Duurzame energie

Hoe lossen ondernemers de toenemende elektrificatie van hun wagenpark op wanneer ze een te lage netaansluiting hebben? Energieopslag bied hier een oplossing. Door piekbelasting op te vangen is een zwaardere netaansluiting niet nodig of kan deze verzwaring uitgesteld worden.

Energieopslag is een praktische oplossing voor uitdagingen binnen de energietransitie. Parkeerplaatsen van hotels, supermarkten en parkeergarages staan ​​steeds vaker vol met elektrische voertuigen. Ook bedrijfswagenparken en garages maken vaker gebruik van elektriciteit. Samen met het groeiende aantal PV aansluitingen moet je als ondernemer serieus gaan nadenken over je e-infrastructuur. Het is nu de tijd om de essentiële e-infrastructuur op te bouwen. Maar de noodzakelijke netwerkuitbreiding is tijd- en kostenintensief. Klimaatplein partner Batenburg helpt met het optimaliseren van e-infrastructuur, bijvoorbeeld met energieopslag, en het aansluiten ervan.

Verzwaren net of energieopslag?

Verzwaring van het net brengt een behoorlijk kostenplaatje en lange wachttijden met zich mee. Energieopslag is dan een oplossing om de groei van elektrificatie in het wagenpark niet te laten stagneren. Bijvoorbeeld door het toepassen van midden- tot grootschalige opslagcapaciteit. Wanneer er meerdere auto’s tegelijk om elektriciteit vragen kan de piek op het net worden opgevangen door batterijen. 

Opslaan van duurzame opwek

Haal het meeste uit energieopslag door een combinatie van duurzame energie opwekking en laadinfrastructuur. De duurzame energie kan dan deels de pieken opvangen van de laadinfrastructuur. Zonder duurzame opwekking wordt dit vanuit het net geleverd aan de energieopslag. Maar met een combinatie van zonnepanelen kan een batterij direct gevoed worden waardoor je de energiepieken bij het laden kan opvangen met duurzame energie die je zelf hebt opgewekt. Bekijk ook dit korte filmpje voor meer uitleg: 

 

 

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder