Duurzame energiecertificaten van lokale projecten op nieuw online platform

Duurzame energie

Onlangs is het eerste online platform voor de in- en verkoop van duurzame energiecertificaten (GVO’s) gelanceerd voor de zakelijke markt. Op dit platform vinden bedrijven overzichtelijk en gedetailleerd het aanbod van duurzame elektriciteit uit Nederland. Bovendien kunnen ze de certificaten daarvan inkopen onafhankelijk van hun (huidige) energieleverancier.

Het platform voorziet in de groeiende behoefte aan duidelijkheid over de herkomst en kwaliteit van duurzaam opgewekte energie die als ‘groen’ wordt aangeboden. Bovendien is er met het volwassen worden van deze markt behoefte aan een centrale marktplaats waar kopers en verkopers onafhankelijk van hun energieleverancier met elkaar tot transacties kunnen komen.

Transparantie in vergroenen elektriciteit

Bedrijven wordt inzichtelijk gemaakt waar en hoe de aanbieders van duurzame elektriciteit hun energie opwekken. Afnemers kunnen hun energieverbruik vergroenen door duurzame elektriciteit van lokale herkomst te kopen, zoals van een windmolenpark of biogasinstallatie. Zonder over te stappen van elektriciteitsleverancier kopen ze eenvoudig online de Garanties van Oorsprong (GvO’s – de groene energiecertificaten die aan duurzame energieprojecten worden toegekend). Afnemers kunnen daarnaast hun energie blijven inkopen bij een leverancier naar keuze, op basis van bijvoorbeeld beste service of laagste prijs.

Er wordt in de zakelijke markt steeds meer waarde gehecht aan duidelijkheid over de herkomst van duurzame energie en de bijbehorende GvO’s. Ook zien wij dat steeds meer bedrijven energielevering en verduurzaming  los van elkaar organiseren”, zegt Jeroen van de Kletersteeg, directeur van Climex. “Wij bieden nu de oplossing in de vorm van de Climex Renewables Portal die volledige duidelijkheid biedt over de herkomst van GvO’s.

Impuls voor duurzame energiemarkt

Deze portal zal bijdragen aan verdere bewustwording en bekendheid over de herkomst van groene energie. Voor producenten van duurzame energie betekent deze Portal een vergroting van hun afzetmarkt.

Behalve GvO’s kunnen bedrijven via de portal ook hun CO2-uitstoot compenseren door de aankoop van emissiecertificaten (VER’s – Verified Emission Reductions). Ook hiervoor geldt dat het platform transparantie biedt over de herkomst van de certificaten. Bedrijven en organisaties kunnen uit een breed assortiment vergroening kiezen die het beste bij hun organisatie past.

Gerelateerde artikelen

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder

Fiscaal aantrekkelijk duurzame energie beschikbaar stellen voor werknemers

Duurzame energie

Samen met fiscale experts van EY heeft Klimaatplein partner HAASheat mogelijkheden ontdekt om werknemers en...

Lees verder

Uitdagend ontwerp zonnestroomsysteem voor nieuwbouwflat

Praktijkverhalen

Een nieuwbouwflat voorzien van een compleet zonnestroomsysteem, gekoppeld aan 127 woningen. Hoe doe je dat?...

Lees verder