Een tweede leven voor de praatpaal

CO2-neutraal ondernemen

Op 1 juli 2017 namen we afscheid van de praatpalen langs de rijkswegen in Nederland. De palen kregen een afdekhoes met de tekst “buiten gebruik” en werden in drie maanden tijd langs alle wegen weggehaald. Klimaatplein partner Ecoleon BV zet zich sindsdien in om de praatpalen een nieuwe circulaire bestemming te geven. Onlangs startte de verkoop van de tot laadpaal omgebouwde praatpaal.

Duurzame herbestemming

Ecoleon BV is het bedrijf dat, samen met Dover BV, alle 3300 palen langs de Nederlandse snelwegen heeft verwijderd. Ecoleon BV maakte zich hard voor een duurzame herbestemming van de palen. Rijkswaterstaat, de eigenaar van alle praatpalen, had wel oren naar dat idee. Leveranciersmanager Herma Zijlmans: “Wij wilden niet dat de palen in de shredder zouden belanden en eindigen als colablikjes, vandaar dat we kozen om met Ecoleon BV in zee te gaan. Hun idee voor herbestemming sloot perfect aan bij het oorspronkelijke idee van de ontwerper van de praatpaal ( Chrétien Gerrits) én de marktvisie van Rijkswaterstaat.”

Recycling en biobased materiaal

Vanaf het moment dat de palen buiten gebruik gingen, zocht Ecoleon duurzame alternatieven. Zij liet de afdekhoes met de tekst ‘buiten gebruik’ maken van gerecycled etalagemateriaal en koos ervoor om de informatieborden te laten maken van Biobased materiaal, dat is materiaal met natuurvezels.

Het tweede leven van de praatpaal

Voor de palen kon Ecoleon BV talloze herbestemmingen bedenken. “De praatpalen inzetten als oplaadpalen voor elektrische auto’s bleek het meest kansrijk”, vertelt Robert van Doorn, businessunitmanager bij Van Doorn en directeur van het duurzame dochterbedrijf Ecoleon. “Die kunnen we aanbieden voor een haalbare prijs. Bijkomend voordeel is dat de oplaadpaal de iconische vorm van de praatpaal behoudt.”

Upcycling voor schone mobiliteit

Het ombouwproces, ook wel ‘up-cycling’ genoemd, geeft aan de praatpalen een nieuwe functie en een nieuwe waarde, in plaats dat ze ‘waardeloos’ op de schroothoop verdwijnen. Na de upcycling begint de bekende pechhulp langs de snelweg aan een tweede leven. Een mooi voorbeeld van duurzaam herbestemmen, waarbij de autolaad-praatpaal ook nog eens bijdraagt aan duurzame mobiliteit en een schoner Nederland.

Omgebouwd tot laadpaal

Begin oktober 2017 was het eerste prototype van de tot laadpaal omgebouwde praatpaal gereed.  Vanaf begin 2018 start de verkoop van dit unieke product via de aparte website: www.koopeenpraatpaal.nl

Gerelateerde artikelen

Hoe bereken je scope 3 ketenemissies?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties kennen inmiddels de eigen CO2-voetafdruk wel. Die bereken je eenvoudig door het jaarlijkse...

Lees verder

Vijf dingen die ondernemers kunnen leren van lokale duurzame initiatieven

CO2-neutraal ondernemen

Kent u de leus ‘climate change is system change’? Een analyse in een notendop die...

Lees verder

Ondernemen in een postgroei samenleving, hoe doe je dat?

CO2-neutraal ondernemen

Het Klimaatplein organiseerde een online ochtendsessie over ondernemen in een postgroei samenleving. Hoe ziet zo’n...

Lees verder