Eerste kachel in Nederland die naast warmte ook elektriciteit opwekt

Duurzame energie

In Nederland is de eerste pelletkachel geplaatst die naast warmte, ook elektriciteit opwekt. De inbedrijfstelling is een primeur voor Nederland.

De stroomproducerende pelletketel (pellets zijn tot korrels samengeperst houtzaagsel) werd dit jaar voor het eerst aan het grote publiek getoond tijdens een internationale beurs in Frankfurt. En nu al is er een daadwerkelijk in werking gesteld in Heerhugowaard. Het is hiermee de eerste gekeurde pelletketel met stroomopwekking die in Nederland is geplaatst.

Lokale stroomopwekking

Micro WKK houtpellets duurzaam energieHet toestel maakt gebruik van het principe van warmte-krachtkoppeling. De Stirlingmotor is samen met de seriematig geïntegreerde pelletcondensatiemodule ingebouwd in een buffervat met een volume van 600 liter. Het systeem produceert warmte met 14 kiloWatt thermisch vermogen en stroom met 1 kiloWatt (kWe) elektrisch vermogen. Met een vermogen van 1 kWe wordt bij een vollastwerking van 24 uur dagelijks 24.000 Wattuur elektrische energie opgewekt, waardoor bijvoorbeeld een wasmachine 23 keer kan gebruikt worden.

De Ökofen-pelletverwarming met Stirlingmotor kan tussen 1.500 en 7.000 kiloWattuur stroom per jaar opwekken De geproduceerde hoeveelheid stroom hangt echter wel sterk af van de looptijden van de verwarmingsketel. Hoe langer de looptijd, des te hoger is de opbrengst van de stirlingmotor.

Duurzamer en lagere elektrakosten

Gelijktijdige opwekking van warmte en stroom (restproduct) is niet nieuw. Deze techniek is in tegenstelling tot bestaande micro-WKK’s echter volledig onafhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas. De ontwikkeling van het toestel heeft 5 jaar geduurd. De elektrakosten uit deze micro WKK hangen af van de betaalde pelletprijs. Doorgaans zal de kostenprijs van de stroom rond de 6 cent per kW kunnen liggen. De warmteprijs zal rond de 5 cent per kW liggen en is daarmee goedkoper dan een warmtepomp en aardgas.

Energie expert Paul Bijvoet: “Momenteel zijn er tal van subsidies (in Noord Holland wordt bijvoorbeeld tot 20% vergoed bij bestaande bouw), en zakelijke investerings-aftrekken. Hierdoor lopen de ‘return of investment’ -tijden nogal uiteen. Wat vooral van belang is: heb je geen warmtevraag, dan heb je met deze kachel ook geen stroom. Dus een eerlijk advies zou zijn: passief huizen of kantoren komen niet in aanmerking voor deze WKK. De ‘normale’ Smart van Okofen is daar wel weer bijzonder goed geschikt voor. Ook verwachten wij een grotere variant, die voor MKB en klein zakelijk zeer geschikt zal zijn.”

Vind hier meer informatie over duurzaam verwarmen.

Gerelateerde artikelen

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder

Fiscaal aantrekkelijk duurzame energie beschikbaar stellen voor werknemers

Duurzame energie

Samen met fiscale experts van EY heeft Klimaatplein partner HAASheat mogelijkheden ontdekt om werknemers en...

Lees verder

Uitdagend ontwerp zonnestroomsysteem voor nieuwbouwflat

Praktijkverhalen

Een nieuwbouwflat voorzien van een compleet zonnestroomsysteem, gekoppeld aan 127 woningen. Hoe doe je dat?...

Lees verder