Familiebedrijf heeft duurzaamheid in de genen

CO2-neutraal ondernemen

“Duurzaamheid zit in onze genen. Wij zijn een familiebedrijf, waar de zorg voor de volgende generatie vanzelfsprekend is. Dus toen wij onze producten voor de klanten wilden vergroenen, vonden wij dat we ook naar onszelf moesten kijken.” Zo vat Carla Groenewegen de bedrijfsfilosofie van Terberg Leasing in een notendop samen.

“Het was voor ons heel logisch om naar ons eigen bedrijfsproces te gaan kijken als je het over verduurzaming hebt. In 2012 zijn we met een werkgroep gestart en al snel hebben we er alle 120 werknemers bij betrokken.”

Innovatiecafé

“Tijdens een innovatiecafé is aan iedereen gevraagd: wat ga jijzelf én samen met je afdeling doen om ons bedrijf te verduurzamen? Daar kwamen erg veel ideeën en plannen uit naar voren. Die hebben we vervolgens SMART geformuleerd, de CO2-reductie eraan gekoppeld en er een planning bij gemaakt.”

carla groenewegen greenleaseKlimaatneutraal

“Het doel was om in 2013 42% CO2-reductie te halen. Uiteindelijk blijkt dat we 53% gehaald hebben. Wat overblijft aan CO2-uitstoot compenseren we. Zodoende werken wij als eerste leasemaatschappij in Nederland volledig klimaatneutraal.”

Proces gedigitaliseerd

De reductie werd op verschillende terreinen behaald. “We hebben ons proces gedigitaliseerd. Dat betekent zeventig procent minder papier verbruik. De gehele directie en management rijdt in elektrische of hybride auto’s en we zijn overgeschakeld op groene stroom.”

Steeds moeilijker

Natuurlijk gaan we hier de komende jaren verder mee. Maar het wordt wel steeds moeilijker om je CO2-footprint nog verder te verkleinen. We onderzoeken nu de mogelijkheid om zonnepanelen op ons dak te leggen. En ons bedrijf gaat zich nu meer richten op maatschappelijk verantwoord ondernemen in de breedte.”

Nulmeting

Greenleasen bij Terberg betekent niet automatisch dat iedereen elektrisch moet gaan rijden. Wel zuinigere auto’s en waar mogelijk hybride of volledig elektrisch. Groenewegen: “We beginnen bij de klant met een nulmeting, waarna we de gewenste CO2-reductie monitoren: bandenslijtage, tankgedrag, verkeersboetes enzovoorts. De lease-rijders krijgen een cursus het Nieuwe Rijden aangeboden.”

Certificaat

“Uiteraard krijgt onze klant elk jaar een certificaat over de behaalde CO2-reductie. Ik merk dat dat steeds belangrijker wordt. Bedrijven willen niet alleen hun eigen proces verduurzamen, maar de hele keten. Daarom vragen ze ook van toeleveranciers dat ze duurzaam werken. Ook onze footprint wordt regelmatig gevraagd. En die kunnen wij met trots overleggen.”

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die...

Lees verder

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder