Financiering van circulaire initiatieven: twee praktijkvoorbeelden

CO2-neutraal ondernemen

Design bloempotten gemaakt van gerecycled plastic

Plastic bloempotten worden misschien niet meteen geassocieerd met ‘groen’, maar fabrikant elho probeert ze wel zo ‘groen’ mogelijk te produceren. Elho maakt er jaarlijks zo’n 42 miljoen. 70% daarvan is gemaakt met gerecycled plastic. “We streven ernaar dit percentage elk jaar te verhogen. Op termijn willen we dat onze hele collectie van gerecycled plastic is gemaakt”, zegt Patty Willems, PR-manager van elho.

Duurzaam op vele fronten

Wie bij het bedrijf aankomt, kan niet om de windmolen heen die ernaast staat. Die levert stroom voor het hele bedrijf. Als er veel wind is, wekt de windmolen meer elektriciteit op dan het bedrijf nodig heeft. Het overschot gaat het stroomnet in. Elho ademt duurzaamheid. Dat merk je ook als je het pand betreedt. Het is zo duurzaam mogelijk gebouwd, met diverse energiezuinige maatregelen. Verder wonen er op een stuk braakliggend terrein achter het pand twee miljoen bijen die een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Elho produceert plastic zo duurzaam mogelijk en dat is mede mogelijk dankzij een financiering van Klimaatplein partner ABN AMRO.

Miljoenen kilo’s gerecycled plastic

Elho verwerkt jaarlijks zo’n 5,6 miljoen kilo gerecycled plastic in de vorm van regranulaat. Daarvan maken ze hoofdzakelijk bloempotten. “De productiemachines die we hebben staan, zijn de energiezuinigste op de markt. En met de restwarmte die vrijkomt bij het productieproces, wordt ons magazijn verwarmd”, zegt Patty Willems. Verder probeert elho het aantal transportkilometers zoveel mogelijk te beperken door leveranciers in de buurt te zoeken. “Kwaliteit staat natuurlijk voorop maar we vragen onze leveranciers wel of ze zelf ook bezig zijn met duurzaam ondernemen.”Circulaire modulaire systeembouw

The New Makers is gespecialiseerd in modulaire systeembouw. Freek van Zeist, een van de drie CEO’s, omschrijft wat zij doen als bouwen met Lego maar dan helemaal circulair en duurzaam. De wanden die zij produceren, zijn gemaakt van materiaal afkomstig uit zo veel mogelijk afvalstromen. “Als wij een kamer uit elkaar halen, wordt alles hergebruikt. We kunnen de wanden 1-op-1 ergens anders gebruiken, want er worden bij het in elkaar zetten geen schroeven, lijm of spijkers gebruikt. En raakt een wand beschadigd dan herstellen we dat door een onderdeel te vervangen. Van onherstelbaar beschadigde onderdelen, persen we weer nieuwe platen. We kennen dus eigenlijk geen afval.”

Producten met materialenpaspoort

The New Makers creëert voor bedrijven extra (werk)ruimte in de vorm van extra kantoorruimte of opslag of bijvoorbeeld een keuken. Altijd is de ruimte opgebouwd uit wanden die eenvoudig aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Ook verkopen ze losse systeemwanden. Die worden tussen de vloer en het plafond ingeklemd.

Bij hun producten levert The New Makers een materialenpaspoort. Daarin staat waar het materiaal uit bestaat, hoeveel afval het oplevert en hoe het is geproduceerd. Gebruikers kunnen zo bijvoorbeeld zien hoeveel spijkerbroeken er zijn gebruikt voor de isolatie of hoeveel petflessen er zijn verwerkt in het systeemplafond. “Zo zet je gebruikers van een ruimte aan het denken. Die bewustwording vinden wij ook heel belangrijk”.

Ambitie

Freek van Zeist is enthousiast over de samenwerking met haar bank. “ABN AMRO profileert zich als koploper op het gebied van circulariteit. Die ambitie en het enthousiasme om samen verder te komen is wederzijds. We zijn nu in gesprek over het ‘as a service’ model, een model waarbij klanten een product huren in plaats van kopen. Onze producten lenen zich hier goed voor omdat ze direct herbruikbaar zijn en er een flinke restwaarde op zit. Maar de bank is niet alleen kennispartner van ons, ook hebben we in bankkantoren in Gouda en Oosterhout spreekkamers geplaatst.“

Ook in contact komen met de financieringsoplossingen van ABN AMRO? Klik dan hier voor informatie en contactgegevens >

Gerelateerde artikelen

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

CO2-neutraal ondernemen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder