Fossiel gasverbruik compenseren met bosprojecten

CO2-neutraal ondernemen

Het liefst gaan we zo snel mogelijk van het aardgas af. Dat is beter voor het klimaat en de natuur en beter voor de mensen in Groningen. We laten ondernemers, onder andere via ons partnerschap met Klimaatplein, zien hoe zij hun aardgasverbruik kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door gebouwen beter te isoleren, gebruik te maken van warmtepompen en van groen gas. Het aardgas dat nu nog nodig is, compenseren wij met het beschermen van bos en de aanplant van bomen.

Hoezo compenseren met bomen?

Bomen en planten nemen tijdens hun groei CO2 en water op en produceren zuurstof. Ze spelen dus een belangrijke rol in de samenstelling van de lucht die we inademen en gaan klimaatverandering tegen. Kappen van bos zorgt ervoor dat er minder CO2 opgenomen wordt en bij verbranding komt er ook nog eens extra CO2 vrij. Greenchoice beschermt daarom bestaande bossen, herstelt beschadigde bossen en plant nieuw bos aan. Zo zorgen wij ervoor dat er minder CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Bosgecompenseerd gas heeft echter ook op twee andere gebieden een positief effect.

Bescherming biodiversiteit

Onze bosprojecten zijn ook cruciaal voor de biodiversiteit: het aantal verschillende soorten dieren en planten op onze aarde. Dat is belangrijk voor de lange termijn gezondheid van een heel ecosysteem. Binnen onze projecten worden bossen beschermd en daarmee blijft het leefgebied voor veel bedreigde dier- en plantsoorten behouden. Zoals de orang-oetans in Indonesië en de jaguar in Peru.

Sociale impact

Naast het effect op de CO2-uitstoot en biodiversiteit is er als derde effect de sociale impact van de bosprojecten: het duurzaam helpen van de lokale bevolking. Denk aan werkgelegenheid creëren, zodat illegale kap en stroperij worden voorkomen. En er wordt onderwijs, gezondheidszorg én kennis over duurzaamheid en bosbescherming geboden.

Trias Energetica

Wij gaan uit van de trias energetica filosofie: de eerste stap is zo min mogelijk energie verbruiken. Voor de energie die je alsnog nodig hebt, kiezen we uitsluitend duurzame opties, zoals wind- en zonnestroom. Dat is stap twee. En als dat niet op grote schaal kan, zoals bij gas, dan kiezen we voor compensatie van de impact op de natuur. Wij doen dat al jaren heel bewust, overtuigd en grootschalig via boscompensatie >, omdat we dan zowel voor klimaat, natuur als lokale samenleving een positieve bijdrage leveren. Een wereld vol met windmolens en zonnepanelen, maar zonder natuur, is voor ons ook geen goed vooruitzicht.

Ruben Veefkind, manager Strategie en Innovatie bij Greenchoice

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder