Geothermische energie voor duurzame warmte en stroom

Duurzame energie

De warmte-energie die zich onder het aardoppervlak bevindt, is ongeveer 100 miljard keer groter dan het huidige energieverbruik in de wereld. Geothermische energie – letterlijk “aardwarmte” – bevindt zich in ondergrondse reservoirs van stomend heet water. Die stoom kan naar de oppervlakte worden gevoerd om turbines aan te drijven die elektriciteit produceren.

Op minder dan 10 procent van de planeetoppervlakte bevinden zich ‘primaire geothermische bronnen’, maar nieuwe technologieën breiden het productiepotentieel enorm uit. Een nieuwe benadering richt zich op diepe ondergrondse holtes en voegt water toe om hydrothermale ruimten te creëren waar ze momenteel niet bestaan. Maar we moeten nog voorzichtig met die techniek zijn, want de manier om toegang te krijgen tot deze holtes kan micro-aardbevingen veroorzaken.

Continue warmte en energievoorziening

Met ondergrondse bronnen die continue stromen, zonder onderbreking, kan geothermische productie plaatsvinden op alle uren en onder bijna alle weersomstandigheden. Geothermie is betrouwbaar, overvloedig aanwezig en efficiënt. Het boren zelf is duur, maar de warmtebron zelf is gratis. Volgens de Geothermal Energy Association, kunnen 39 landen 100 procent van hun elektriciteitsbehoefte leveren vanuit geothermische energie. Toch is nog slechts 6 tot 7 procent van de wereldwijde geothermische energie aangeboord.

16,6 gigaton CO2-reductie

Volgens berekeningen groeit geothermie van 0,66 procent van de mondiale elektriciteitsopwekking tot 4,9 procent in 2050. Die groei zou de uitstoot van CO2 met 16,6 gigaton kunnen verminderen. Ook is 1 biljoen dollar te besparen in energiekosten gedurende dertig jaar en 2,1 biljoen dollar tijdens de levensduur van de infrastructuur. Door deze basiselektriciteit te leveren, ondersteunt geothermische energie ook de uitbreiding van diverse andere hernieuwbare energiebronnen.

Het Nederlandse Platform Geothermie geeft voorlichting over de mogelijkheden van (diepe) geothermie in Nederland.

Op zoek naar meer klimaatoplossingen en de wetenschappelijke onderbouwing daarbij? Bestel dan het boek van Project Drawdown.

Foto: Shutterstock, N. Minton

Gerelateerde artikelen

Wagenpark elektrificeren ondanks netcongestie: het kan

Duurzame energie

Laat je niet afschrikken door verhalen over netcongestie. Er zijn oplossingen om nu wel het...

Lees verder

Bedrijventerrein Schiebroek wil eigen energiebedrijf starten

Praktijkverhalen

Ondernemers op bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam zetten ambitieuze stappen richting een energiepositief bedrijventerrein, dat meer...

Lees verder

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder