Goed voorbeeld Up-cycling: ANWB-praatpalen terug in nieuwe toepassingen

CO2-neutraal ondernemen

Op 1 juli 2017 nam Nederland afscheid van de praatpalen langs rijkswegen in Nederland. Klimaatplein partner Ecoleon kreeg van Rijkswaterstaat de kans om alle praatpalen over te kopen en ze met een nieuwe functie weer terug te brengen in de maatschappij. Ecoleon ontwikkelde samen met partners nieuwe toepassingen, met momenteel vijf verschillende praatpalen als resultaat.

Up-cycling, wat betekent dat?

Het ombouwproces, ook wel ‘up-cycling’ genoemd, geeft aan de praatpalen een nieuwe toepassing en een nieuwe waarde, in plaats van dat ze ‘waardeloos’ op de schroothoop verdwijnen. Na het up-cycleproces begint de bekende praatpaal-pechhulp langs de snelweg aan een tweede leven. Met de nieuwste technieken kan hij weer actief bijdragen aan de vraag van de toekomst. Dat scheelt een hoop grondstofwinning, energie en dus ook uitstoot van CO2. Een mooi voorbeeld van duurzaam herbestemmen in deze toepassing is de autolaad-praatpaal. De autolaad-praatpaal toepassing draagt direct bij aan duurzame mobiliteit en een schoner Nederland

Vijf nieuwe toepassingen

Ecoleon en haar partners werken continu aan het verder doorontwikkelen van deze historierijke oplossing. De praatpaal is momenteel verkrijgbaar in vijf verschillende toepassingen. Het gaat om unieke producten met een knipoog naar het vertrouwde uiterlijk van het gele icoon. Alle toepassingen zijn leverbaar in een huisstijlkleur en kunnen voorzien worden van een logo, zodat de locatie waar het product geïnstalleerd wordt meteen de identiteit van een bedrijf ademt. De praatpaal wordt door Ecoleon verkocht als:

  • Multimedia-praatpaal

Goed geschikt voor plaatsing bij bedrijven of in openbare ruimten. De Multimedia-praatpaal is uitgevoerd met een RVS tablethouder en vandalisme- en weersbestendige tablet. Deze Multimedia-praatpaal ondersteund iedere app, waardoor ze multi-inzetbaar is voor bijvoorbeeld events en festivals of als meetinstrument van de klant/gastbeleving met een klanttevredenheidsmeet-app.

  • Autolaad-praatpaal

Het dubbele auto-oplaadpunt is een mooie blikvanger en is geschikt voor plaatsing bij bedrijven of in openbare ruimten. Vanwege het robuuste en degelijke materiaal dat gebruikt is voor de productie van het oplaadpunt, is deze vandalisme- en weersbestendig. Deze autolaad-praatpalen zijn in een huisstijlkleur met logo leverbaar.

  • Fietslaad-praatpaal

Het 2-of 4-voudige fiets-oplaadpunt is geschikt voor het veilig laden van fietsen, scooters of scootmobielen. Er kunnen tegelijkertijd 2-of 4 rijwielen geladen worden. Per contactdoos kunnen ook 2 USB aansluitingen gerealiseerd worden, waardoor het mogelijk is ieder USB oplaadbaar apparaat te koppelen en van stroom te voorzien.

  • Communicatie-praatpaal

De communicatie-praatpaal is geschikt voor diverse communicatie doeleinden. De originele traditionele praatpaal is ge-upcycled tot deze moderne communicatie-praatpaal en is voorzien van een nieuwe communicatie-unit met behoud van de originele behuizing. De Communicatie-praatpaal is multi-inzetbaar, denk hierbij bijv. aan de toepassingen voor het openbaar vervoer en taxicentrales

  • Belevings-praatpaal
Belevingspraatpaal actief

De alom bekende praatpaal is ge-upcycled tot Belevings-praatpaal om te plaatsen in zorginstellingen of ziekenhuizen. De Belevings-praatpaal is voorzien van een touchscreen en een computer. Met één druk op de gele knop verschijnt er een polygoonjournaal op het scherm. Of door te kiezen voor foto’s kunnen foto’s van vroeger van de omgeving worden getoond. De Belevings-praatpaal lokt beweging en interactie uit en is uitermate geschikt voor mensen met dementie. Mensen melden zich bij de Belevingspaal via een druk op de bekende gele knop van de paal. Dan start de interactie via beelden en geluiden op het beeldscherm tussen de oren. Een fijne activiteit om samen met mantelzorger, familie of activiteitenbegeleider naar toe te wandelen. De interactieve belevingspaal is in de originele gele kleur verkrijgbaar.

Voor meer informatie over deze oplossingen zie de website: http://koopeenpraatpaal.nl/ Of neem contact > met Ecoleon op voor een nadere kennismaking.

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die...

Lees verder

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder