Goede isolatie en duurzame warmte maakt kapperszaak energieneutraal

CO2-neutraal ondernemen

Een energieneutrale kapperszaak realiseren, waarom zou je dat doen? Ondernemer Jeroen Peels vertelt enthousiast over alle voordelen. “Voor de verbouwing was het hier in de winter heel koud en in de zomer bloedheet. We hebben ons pand van vloer tot dak goed laten isoleren en kozen voor een slim warmte- en koelingssysteem. Daardoor bespaarden we op energiekosten en hebben we nu een continu aangenaam binnenklimaat.”

Totaalplan energiebesparing

“Energetisch gezien is de warmteontwikkeling het grootste probleem van een kapsalon. Je zaak goed gekoeld krijgen, kost enorm veel energie. Daar wilden we wat aan doen, waarbij we ervoor kozen het probleem ook gelijk grondig aan te pakken” vertelt Jeroen.

De oude gebouwen werden gesloopt en maakten plaats voor duurzame nieuwbouw. Een van de resultaten is dat de hoge energiekosten verleden tijd zijn. Het grote geheim? Als je het Jeroen vraagt, is dat in de eerste plaats de goede isolatie, waardoor stoken en koelen veel minder nodig zijn. Maar bij die maatregelen bleef het niet. Een duurzaamheidsarchitect maakte een mooi, veelomvattend plan. Zo bespaart ook het nieuwe ventilatiesysteem enorm veel energie én zorgt het voor een aangename temperatuur in de zaak.

Isoleren en duurzaam verwarmen

Stap voor stap onderging de kapperszaak een complete metamorfose. De salon kreeg spouwmuurisolatie, isolatie in de vloer en isolatie in het dak. In de tuin werd een 75 meter diepe put geboord voor een bodemwarmtepomp, die een gasaansluiting overbodig maakte. Voor opwekking van benodigde energie zijn op het dak 69 zonnepanelen geplaatst. En alle ramen zijn voorzien van driedubbel glas. Ook is op het dak een groot ventilatiesysteem gekomen met warmteterugwinning. De belangrijkste winst van al die investeringen? Daar hoeft Jeroen niet lang over na te denken. Zonder twijfel is dat het prettige binnenklimaat. “Er staat geen koude wind meer in je nek te blazen van een airco-installatie.”


Innovatieve verlichting en geen airco

“Dankzij het slimme ventilatiesysteem konden we vaarwel zeggen tegen onze energieslurpende airco”, vervolgt Jeroen enthousiast. En dat is nog niet alles. Het lichtplan verdient ook aandacht. De salon werd uitgerust met zuinige ledverlichting met een zeer hoge lichtopbrengst. Daarnaast is een lichtstraat van maar liefst 4,5 meter aangebracht. Die zorgt ervoor dat de lampen minder hoeven te branden. Nog een groot pluspunt volgens Jeroen: “De lichtstraat geeft goed daglicht, wat voor het kapperswerk erg belangrijk is.”

Klanten en personeel blij

De goede isolatie van Peels Haarmode levert iedereen wat op. Jeroen: “De aangename temperatuur in de kapperszaak is zowel in de zomer als de winter prettig voor het personeel, maar vooral ook voor de klanten. Zij ervaren dat als zeer plezierig, zeker als ze met nat haar in de stoel zitten.”

Om aan de klanten zichtbaar te maken dat de zaak oog heeft voor het milieu hangt in de salon een display, waarop ze kunnen zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en wat aan CO2-uitstoot wordt bespaard. Jeroen laat de display met trots zien. “Bij Peels Haarmode vinden we het belangrijk onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We willen graag een voorbeeld zijn voor andere ondernemers en voor onze klanten.”

Als ondernemer ben je altijd met je zaak bezig. Met nóg beter ondernemen. Dat kan óók door slim om te gaan met energie. Duurzame oplossingen van Klimaatplein partner Vattenfall besparen kosten. Én leveren jouw bedrijf andere voordelen op. Nieuwsgierig? Ga samen met Vattenfall op weg naar fossielvrij ondernemen. Kijk op vattenfall.nl/meermetenergie

 

 

Gerelateerde artikelen

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

CO2-neutraal ondernemen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder