Gratis werkboek voor ontwikkelen circulair businessmodel

CO2-neutraal ondernemen

Prof. dr. Jan Jonker presenteerde recentelijk het werkboek ‘Circulair Organiseren – Werkboek voor het ontwikkelen van een circulair businessmodel’. Met dit werkboek kunnen organisaties concreet aan de slag met het vormgeven van hun eigen circulaire businessmodel. Het werkboek is vanaf heden gratis online beschikbaar.

De circulaire economie staat volop in de belangstelling en is actueler dan ooit. Bedrijven staan voor de grote uitdaging de omslag te maken naar een circulair businessmodel. Circulair ondernemen leidt onder andere tot hergebruik van schaarse grondstoffen, minder uitstoot van CO2, lagere kosten en een lagere milieudruk.

Om bedrijven en instellingen te ondersteunen in hun zoektocht naar het ideale circulaire businessmodel is dit unieke werkboek geschreven. Het werkboek is geschreven onder leiding van Prof. dr. Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Op basis van onderzoek heeft hij een model ontwikkeld dat de basis vormt voor businessmodellen in de circulaire economie.

Zeven bouwstenen

Het model bestaat uit zeven bouwstenen die één geheel vormen. Kern is om met meerdere partijen een kringloop te sluiten. Stap voor stap wordt in dit werkboek de lezer aan de hand van vragen meegenomen door deze bouwstenen, met als doel een eigen model te ontwikkelen. Een model dat leidt tot een nieuwe businesspropositie óf inzicht geeft in hoe een bestaande propositie aan te passen.

Praktisch stappenplan

Het werkboek is opgezet als een doe-het-zelf stappenplan. De gebruiker loopt door de verschillende stappen van het circulaire businessmodel. Het werkboek reikt een eenvoudige manier voor werken aan: het stelt een aantal vragen per onderdeel van het businessmodel. Dat resulteert in negen sets van vragen. Deze worden voorafgegaan door een korte, theoretisch getinte inleiding.

Het Werkboek voor het ontwikkelen van een circulair businessmodel is gratis beschikbaar. Prof. Jan Jonker zegt hierover: ‘Het werkboek is uniek in zijn soort, er is nog niet eerder zo’n concreet stappenplan gepubliceerd om een circulair businessmodel te ontwerpen. We willen hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de circulaire economie. Dankzij de steun van onze sponsoren kunnen we het werkboek gratis beschikbaar stellen.’

Het werkboek werd gepresenteerd tijdens het Circulaire Economie Festival op 17 mei 2018 in Nijmegen.

Het werkboek is vanaf heden kosteloos te downloaden via deze link >

Gerelateerde artikelen

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder

Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

Praktijkverhalen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor...

Lees verder