Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is het 8 maart aanstaande op. Die dag wordt Green Energy Day genoemd. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) rekende ook de provinciale Green Energy Days uit: van 12 februari in Limburg tot 7 juli in Flevoland. “Wanneer we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE. “Dan is al onze energie hernieuwbaar. Dat is minimaal nodig voor het halen van klimaatdoelen en bestendigt onze energie-onafhankelijkheid. Ook biedt het volop kansen voor de economie en werkgelegenheid.”

Drie keer meer duurzame energie in 2030

Tijdens de laatste klimaattop in Dubai is overeengekomen dat we het opwekken van duurzame energie flink gaan versnellen. De wereldwijde capaciteit voor de opwekking van duurzame elektriciteit zou in 2030 maar liefst drie keer zo groot moeten zijn als nu.

Bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten werken in Nederland al hard om het aandeel duurzame energie te vergroten. Zo zijn we bijvoorbeeld wereldwijd koploper als het gaat om geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie per persoon. En ook het vermogen aan windenergie is fors gegroeid, vooral op zee. Daarnaast wordt er energie bespaard, met name vanwege de hoge energiekosten. Het aandeel duurzame energie is naar verwachting 18,6 procent in 2024. In tijd uitgedrukt is dat 68 van de 366 dagen, zodat Green Energy Day valt op 8 maart 2023. In 2023 viel Green Energy Day op 2 maart. Vorig jaar is het dus nog niet gelukt om Green Energy Day twaalf dagen op te schuiven

Green Energy Day per provincie

De NVDE schatte per provincie in wanneer Green Energy Day valt. Er zijn grote verschillen. Zo is in Limburg de duurzame energie al op 12 februari 2024 volledig benut, terwijl Flevoland nog door kan tot 7 juli. Flevoland is daarmee over de helft. Het laat zien dat niet elke provincie evenveel duurzame energie-opties tot haar beschikking heeft: zonnepanelen, windmolens en warmte-opwek. Ook verschilt het energieverbruik per provincie. Voor alle provincies geldt dat bewoners, bedrijven en bestuurders hard bezig zijn om alle kansen te benutten voor het opschuiven van hun Green Energy Day.

Alle beetjes helpen

Als iedereen kleine stapjes zet, dan heeft dat grote impact. Dan verschuift Green Energy Day met vele uren, dagen of zelfs maanden. Iedereen kan met zijn/haar gedrag een paar seconden bij elkaar sprokkelen, en samen zorgen we dat Green Energy Day verder opschuift naar 31 december: dan is al onze energie duurzaam. Dat kan als bedrijf en instelling bijvoorbeeld door het praktische Klimaatplein 5-stappenplan te volgen.

De NVDE schatte in hoeveel Green Energy Day opschuift bij een aantal maatregelen die burgers kunnen toepassen. Als iedereen radiatorfolie plakt bijvoorbeeld, schuift Green Energy Day 13 uur naar achteren. Allemaal tien procent van de kilometers met de fiets doen, in plaats van de auto, scheelt bijna een etmaal. En alle daken isoleren, levert 3 dagen op. En wanneer elk daarvoor geschikt huis een volledig elektrische warmtepomp zou krijgen, verschuift de Green Energy Day met maar liefst 39 dagen.

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Wagenpark elektrificeren ondanks netcongestie: het kan

Duurzame energie

Laat je niet afschrikken door verhalen over netcongestie. Er zijn oplossingen om nu wel het...

Lees verder