Groene energie uit rioolwater? Ook u bent energieproducent..!

Duurzame energie

Groene energie uit ons rioolwater? Dat klinkt niet waarschijnlijk. Maar het kan en het gebeurt wel. Veel waterschappen in ons land halen energie uit rioolwater: Waterschapsenergie. Ze gebruiken het om de eigen rioolwaterzuiveringen van energie te voorzien. Maar ze laten er ook auto’s op rijden of gebruiken deze vorm van energie om gezinnen te voorzien van stroom. De komende jaren kom je Waterschapsenergie op steeds meer plaatsen tegen. Onder andere in de regio Tilburg. Daar wordt de rioolwaterzuivering van Waterschap De Dommel omgebouwd tot ‘Energiefabriek’.

Elke Nederlander produceert per dag ongeveer 130 liter afvalwater. Dit afvalwater gaat via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. Daar wordt het water schoongemaakt, waarna het terug gaat naar de natuur. Wat achterblijft is het slib. Dat verdwijnt nu nog voor het grootste gedeelte in de slibverbrandingsoven. Maar het bevat veel waardevolle stoffen, waaronder energie. Dankzij slimme technieken wordt deze energie uit het slib gehaald.

Biogas uit afvalwater

Waterschap De Dommel haalt nu al biogas uit het afvalwater van inwoners en bedrijven uit Tilburg en omgeving. Als de verbouwing van de waterzuivering klaar is, wordt biogas gemaakt van afvalwater uit het hele gebied van Waterschap De Dommel. Van afvalwater van zo’n 900.000 inwoners van Midden-Brabant dus. De rioolwaterzuivering in Tilburg draait dan helemaal op Waterschapsenergie. En dan blijft er nog volop biogas over. Het waterschap onderzoekt wat hiervoor de beste bestemming is. Een bijkomend voordeel van de verbouwing in Tilburg is dat het rioolslib voortaan niet meer helemaal naar Moerdijk hoeft te worden vervoerd. Dat bespaart veel transportkosten en CO2-uitstoot.

Duurzame energiebron

Waterschapsenergie is bij uitstek een duurzame vorm van groene energie. Afvalwater produceren we dagelijks in ons eigen huis, met elke douchebeurt en met elke gang naar het toilet. De waterschappen benutten Waterschapsenergie in de eerste plaats om er hun eigen rioolwaterzuivering op te laten draaien. Maar de energie kan ook worden gebruikt als brandstof voor vuilniswagens, voor de verwarming van zwembaden, verzorgingshuizen en zelfs hele woonwijken. Zo brengen de waterschappen hun energie ten goede aan de samenleving om hen heen.

Samen energie maken

Waterschapsenergie is bijzonder omdat het een slimme en groene vorm van energie is, waaraan we allemaal een bijdrage leveren. Waterschapsenergie maken we samen!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Duurzame energie

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder