Groene lening voor milieuvriendelijke brouwerij

CO2-neutraal ondernemen

Het leukste aan werken bij de Groenbank is dat ik op de meest bijzondere plekken kom. En interessante mensen leer kennen die ik normaal gesproken nooit zou ontmoeten. Zo kwam ik onlangs op een training over circulariteit een monnik tegen. Een prior nog wel, de hoofdverantwoordelijke voor alle operationele zaken binnen de abdij. We bleken een passie te delen. Bier. Hij brouwt het al jaren en ik drink het graag. Hij inspireerde me met zijn moderne kijk op de toekomst. En wij bespraken ideeën om de brouwerij klaar te maken voor de toekomst. Hij liet me zijn plan zien om alle waterverspilling vanuit het brouwproces tegen te gaan. Het doel? Op het terrein van de abdij de meest duurzame brouwerij van Nederland creëren.

Bij Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in het Brabantse Berkel-Enschot brouwen ze al sinds 1884 bier. Wat een historie. Al meer dan honderd jaar staan de monniken er voor dag en dauw op om hun trappistenbiertjes te brouwen. Negen soorten maar liefst. Van het lichte La Trappe Puur tot het stevige Quadrupel Oak Aged. Maar liefst 11 procent alcohol zit er in. Dus drink het met mate zou ik zeggen. Ook weer iets dat ik geleerd heb: trappistenbier heet zo omdat het gebrouwen wordt door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers. 

Duurzame innovatie tegen waterverspilling

Inmiddels is de brouwerij in de buurt van Tilburg uitgegroeid tot een grote bierleverancier. In samenwerking met Bavaria leveren ze in binnen- en buitenland aan horeca en supermarkten. Dat betekent ook dat de productie van La Trappe de nodige belasting oplevert voor het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat voor het produceren van een liter bier, maar liefst zeven liter water nodig is. Anders gezegd: elke liter bier die we drinken, levert zes liter afvalwater op. Tot nu toe werd dit afvalwater rechtstreeks door de trappisten in het riool geloosd. Natuurlijk allemaal volgens de geldende milieuregels. Maar geen manier van werken die op de lange termijn houdbaar is.

Dat vonden de monniken zelf ook. Al langer wilden ze hun brouwproces duurzamer maken, zodat er minder water werd verspild. Of zoals ze het zelf zeggen: ‘We moeten waarmaken wat we bidden.’ Toch is een abdij van meer dan honderd jaar oud misschien niet de eerste plek waar je innovatie op het gebied van duurzaamheid verwacht. En precies dat maakt voor mij een project als dit zo verrassend en interessant. Want juist tussen de abdijmuren lopen ze voorop in het tegengaan van waterverspilling. 

Milieudoel gehaald

Het doel van dit project is om duurzamer te brouwen. En die doelstelling is gehaald. Met dank aan de nieuwe waterzuivering, die de naam Biomakerij meekreeg. Er wordt geen druppel water meer verspild. In plaats van het afvalwater in het riool te lozen wordt het nu biologisch gezuiverd. Waarna het gezuiverde water weer hergebruikt wordt om nieuwe biertjes mee te brouwen. Dat zuiveren gebeurt in een kas, waar het water dankzij de tropische temperatuur verdampt. De planten die in de kas staan absorberen vervolgens het water, waarna het in de grond terecht komt. Die grond is zo samengesteld dat het als een filter werkt. Volgens de prior, de hoofdmonnik dus, kun je dit proces het best vergelijken met de manier waarop duinen het regenwater zuiveren.

Groene lening

De ING Groenbank heeft deze waterzuiveringskas mede mogelijk gemaakt door een lening te verstrekken. Voor mij een van de meest aansprekende projecten van het afgelopen jaar. Niet alleen vanwege het trappistenbier. Maar ook omdat op een slimme manier is nagedacht over de toekomst. En er een oplossing is gevonden die echt impact heeft. 

Beelden: ING Groenbank

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die...

Lees verder

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder