Handige rekentools en tips helpen je klimaatneutraal te ondernemen

Handige rekentools en tips voor klimaatneutraal ondernemen

Het verkleinen van de eigen impact op de opwarming van de aarde is een belangrijk onderdeel van goed ondernemerschap. Organisaties nemen steeds vaker 100% verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. En dat levert niet alleen voordeel op voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee.

CO2-voetafdruk calculator

Klimaatneutraal ondernemen begint met het inzichtelijk maken van waar je als organisatie uitstoot van CO2 veroorzaakt. De gratis CO2-voetafdruk calculator van het Klimaatplein biedt je dat inzicht. Geef aan hoeveel Kilowattuur stroom en Kuub gas je verbruikt en wat je vervoersgegevens zijn en dan rolt daar een CO2-voetafdruk uit.

Bereken hier uw CO2-voetafdruk

[clear]

Terugverdientijden energiebesparende maatregelen

Besparen op energie betekent minder kosten én minder uitstoot van CO2.  En wanneer je dan met sommige energiebesparende maatregelen niet eens hoeft te investeren en toch gaat besparen wordt het helemaal leuk. Ontdek in ons overzicht wat de terugverdientijden zijn van effectieve maatregelen.

Bekijk hier de terugverdientijden

[clear]

Doe de Klimaatcheck

Met de online klimaatcheck breng je eenvoudig in kaart op welke bedrijfsactiviteiten je energie kunt besparen. Klik op enkele korte vragen wanneer die voor jou van toepassing zijn. Vervolgens krijgt je tips om te besparen op energie- en brandstofverbruik en ook informatie over het opwekken van duurzame energie.

Doe de eenvoudige klimaatcheck
[clear]

Preventiescan klimaatverandering

Bedrijven kunnen zich voorbereiden op extreme weersomstandigheden die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Deze preventiescan klimaatverandering brengt de mogelijke schadegevolgen voor bedrijven in beeld en geeft daarbij direct preventiemaatregelen om schade door extreem weer te voorkomen.

Doe de preventiescan

[clear]

Brandstof besparen

Op het Klimaatplein is een rekentool te vinden die je laat zien hoeveel euro je op brandstofkosten kunt besparen door je bandenspanning op peil te houden en zuiniger te rijden. Deze tool geeft aan wat je kunt besparen in euro’s en hoeveel CO2-reductie dat dan oplevert.

Bespaar op uw brandstofkosten

[clear]

Afvalscheiding voor het MKB

Met dit doe-het-zelf pakket voor mkb-bedrijven worden ze gefaciliteerd om de afvalscheiding op hun bedrijf te verbeteren. De doelgroep van dit ‘doe-het-zelf pakket’ bestaat uit mkb-bedrijven met minder dan 150 medewerkers.

Afvalscheiding in het MKB

[clear]

Lagere IT kosten

Wanneer je het beeldscherm van je laptop of desktop op de energiebespaarstand zet verbruik je minder stroom. Voor een desktop kan dat oplopen tot €42,- minder energiekosten per jaar! Bereken zelf hoeveel jouw organisatie kan besparen met het gratis instellen van de energiebespaarstand op je desk- of laptop.

Bespaar op je IT kosten

[clear]

Verlichtingscan

In sommige organisaties is verlichting verantwoordelijk voor wel 70% van de elektriciteitskosten. Veel ondernemers weten nog niet hoe makkelijk het is om die kosten te verminderen. In de verlichtingscan van het Klimaatplein beantwoord je enkele vragen met ja of nee en weet je meteen wat je zelf kunt besparen.

Doe de verlichtingscan

[clear]

Subsidiewijzer

De Nederlandse overheden bieden ondernemers diverse subsidies voor energiebesparing en duurzame opwekking. Deze subsidies bieden financieel voordeel en verlagen uw kosten. We hebben de belangrijkste subsidieregelingen voor u op een rijtje gezet in deze subsidiewijzer.

Bekijk de subsidiewijzer

[clear]

Wegwijzers energiebesparing

Het Klimaatplein maakte een zestal wegwijzers voor energiebesparing. Het betreft uitgebreide informatie over LED-verlichting, Energiemonitoring, Persluchtoptimalisatie, Warmtepompen, Warmtekracht-koppeling en het Plaatsen van zonnepanelen.

Check de wegwijzers

[clear]

Gratis 5-stappenplan

Het start met inzicht in je CO2-voetafdruk. Daarna ga je besparen op energiekosten. Dan komt het inkopen van groene energie of het zelf opwekken van duurzame stroom of warmte. Wil je gestructureerd aan de slag met klimaatneutraal ondernemen? Volg dan ons gratis 5-stappenplan en maak gebruik van de kennis van onze partners.

Volg het 5-stappenplan