Hans de Boer: “Geen transitie zonder ondernemers”

CO2-neutraal ondernemen

Volgende week (donderdag 13 oktober) mag ik iedereen welkom heten bij het Inspiratie Event van Klimaatplein. Wij zijn als VNO-NCW gastheer van dat mooie event van Rob van der Rijt. Wij zijn denk ik niet voor niks gastheer. Zonder ondernemers van klein tot groot komt er namelijk geen energietransitie. We hebben de vernieuwingskracht van bedrijven nodig om van deze enorme opgave een succes te maken.

Optimistisch

Ik ben daarbij optimistisch. Net als dat we een gasnet konden aanleggen en van gas onze nationale trots konden maken ben ik er van overtuigd dat onze bedrijven ook van de overgang naar duurzame energie een succes kunnen maken. Een succes waar we in alle opzichten wijzer van worden bovendien. Economisch, qua duurzaamheid, maar ook in sociaal opzicht. Bijvoorbeeld door nieuwe banen en nieuwe kansen. Ik roep wel eens dat als ik nu jong was en nog in het Noorden woonde dat ik dan in de ‘wind’ ging. Want op de Noordzee ligt denk ik de toekomst, zoals ik vorige week hier al schreef.

Een hek

Eén ding is echter cruciaal om de energietransitie te laten slagen. Lange termijn visie vanuit de overheid in combinatie met een duidelijk publiek-privaat investeringsprogramma waar een hek omheen komt te staan. Waarom ‘een hek’ hoor ik u denken? Zodat de transitie naar een duurzame economie niet langer lijdt onder politieke dagkoersen, zoals we in het verleden helaas vaak hebben gezien. Het Kabinet kan wat ons betreft jaarlijks verantwoord 7,5 miljard euro vrijspelen voor noodzakelijke investeringen in de grote transities, zoals op het terrein van energie of circulariteit. Belangrijk is alleen dat dit gedisciplineerd wordt aangewend en niet ‘verdampt’ naar overdrachtsuitgaven. Met 7,5 miljard aan echt investeringsgeld kan ook een investeringsfonds van 100 miljard in de benen worden geholpen. Als we dat doen dan krijgen ondernemers het vertrouwen dat hier sprake is van langjarig commitment en komt het met de transitie door ondernemers wel goed.

Tot volgende week en ik zie er naar uit. Meer weten over onze voorstellen aan een nieuw Kabinet en de publiek-private samenwerking? Lees hier NL Next Level.

Hans de Boer, Voorzitter VNO-NCW

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder