Hans de Boer: “Geen transitie zonder ondernemers”

CO2-neutraal ondernemen

Volgende week (donderdag 13 oktober) mag ik iedereen welkom heten bij het Inspiratie Event van Klimaatplein. Wij zijn als VNO-NCW gastheer van dat mooie event van Rob van der Rijt. Wij zijn denk ik niet voor niks gastheer. Zonder ondernemers van klein tot groot komt er namelijk geen energietransitie. We hebben de vernieuwingskracht van bedrijven nodig om van deze enorme opgave een succes te maken.

Optimistisch

Ik ben daarbij optimistisch. Net als dat we een gasnet konden aanleggen en van gas onze nationale trots konden maken ben ik er van overtuigd dat onze bedrijven ook van de overgang naar duurzame energie een succes kunnen maken. Een succes waar we in alle opzichten wijzer van worden bovendien. Economisch, qua duurzaamheid, maar ook in sociaal opzicht. Bijvoorbeeld door nieuwe banen en nieuwe kansen. Ik roep wel eens dat als ik nu jong was en nog in het Noorden woonde dat ik dan in de ‘wind’ ging. Want op de Noordzee ligt denk ik de toekomst, zoals ik vorige week hier al schreef.

Een hek

Eén ding is echter cruciaal om de energietransitie te laten slagen. Lange termijn visie vanuit de overheid in combinatie met een duidelijk publiek-privaat investeringsprogramma waar een hek omheen komt te staan. Waarom ‘een hek’ hoor ik u denken? Zodat de transitie naar een duurzame economie niet langer lijdt onder politieke dagkoersen, zoals we in het verleden helaas vaak hebben gezien. Het Kabinet kan wat ons betreft jaarlijks verantwoord 7,5 miljard euro vrijspelen voor noodzakelijke investeringen in de grote transities, zoals op het terrein van energie of circulariteit. Belangrijk is alleen dat dit gedisciplineerd wordt aangewend en niet ‘verdampt’ naar overdrachtsuitgaven. Met 7,5 miljard aan echt investeringsgeld kan ook een investeringsfonds van 100 miljard in de benen worden geholpen. Als we dat doen dan krijgen ondernemers het vertrouwen dat hier sprake is van langjarig commitment en komt het met de transitie door ondernemers wel goed.

Tot volgende week en ik zie er naar uit. Meer weten over onze voorstellen aan een nieuw Kabinet en de publiek-private samenwerking? Lees hier NL Next Level.

Hans de Boer, Voorzitter VNO-NCW

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder