Het overstapseizoen komt eraan

Duurzame energie

Geld besparen is voor veel ondernemers de belangrijkste motivatie om over te stappen naar een andere energieleverancier. Voor de bedrijven die tegelijk ook een stap willen zetten om te vergroenen is de volgende vraag belangrijk: Welke leverancier van groene stroom stimuleert daadwerkelijk een meer duurzame energieproductie? Je wilt immers geen sjoemelstroom uit IJsland of Noorwegen die op grote schaal tot stand komt via een uitruil van digitale certificaten (Garanties van Oorsprong – GvO’s).

Het IJslandse voorbeeld is bijzonder illustratief omdat er geen kabel bestaat die de fysieke stroom uit dat land naar Nederland kan brengen. Maar de IJslandse energiebedrijven kunnen wel extra verdienen door de GvO´s aan Nederlandse leveranciers te verkopen. De IJslandse energiemix wordt dan een stuk grijzer. IJslanders zijn opgegroeid in de wetenschap dat alle stroom die ze verbruiken duurzaam wordt opgewekt en liggen dus niet wakker van deze papieren oefening. In Nederland is dat heel anders: Energieaanbieders als Oxxio, NLE, Innova, Woonenergie en Budget Energie pronken met spotgoedkope groene stroom terwijl ze investeringen in nieuwe duurzame energieproductie links laten liggen.

Welke energiebedrijven zijn nou écht groen?

Het antwoord: Follow the money. Kijk naar het hele bedrijf en niet alleen naar de groene producten die ze in de etalage zetten. Koop je energie niet meer bij een bedrijf dat nog investeert in kolen- en kerncentrales maar switch naar Nederlandse windenergie van een van de 100% duurzame aanbieders die bezig zijn om de transitie naar duurzame energie te versnellen. Je komt dan uit bij bedrijven als Raedthuys, Windunie of Greenchoice. Zijn die dan veel duurder? Valt heel erg mee.

Hoe betrouwbaar is de certificatie van stroom?

Elektriciteit uit kolencentrales is niet anders dan elektriciteit uit windmolens. De energiebron die de dynamo’s aandrijft is echter totaal anders. Alleen met certificatie van de gebruikte energiebron met Garanties van Oorsprong (GvO’s) kan deze administratief worden toegewezen aan verbruikers. Het GvO systeem is het enige betrouwbare systeem voor consumenteninformatie maar is alleen verplicht voor groene stroom. Groene stroom is dus uitermate betrouwbaar. Dat lijkt tegenstrijdig met het verhaal over sjoemelstroom, maar dat is niet zo: Sjoemelstroom is niet het resultaat van een falende certificering maar van een falende markt voor GvO’s. Het grootste deel van onze elektriciteit (ca. 90%) bestaat uit grijze stroom afkomstig uit bijvoorbeeld kolen- gas en kerncentrales. Die wordt dus niet gecertificeerd. Er worden andere methoden gebruikt om verbruikers te informeren, en die zijn volgens WISE niet transparant.

Symposium over volledige transparantie – Full Disclosure

“Groene stroom, grijze stroom, sjoemelstroom – het zal allemaal wel”, denkt u wellicht als ondernemer. Een radicale stap is nodig om het vertrouwen terug te winnen. Volgens WISE moeten we toe naar Full Disclosure.  Hiermee wordt een systeem aangeduid waarin álle soorten elektriciteit – grijs én groen – worden gecertificeerd met GvO’s. Zwitserland en Oostenrijk zijn de eerste landen waar Full Disclosure al wordt toegepast. Sinds 2013 hebben deze landen volledige transparantie in de stroommarkt. WISE organiseert op 20 november een symposium met gastsprekers uit Zwitserland en Oostenrijk om te horen hoe dat uitpakt.  Het doel is om samen met alle betrokken partijen tot een systeem te komen dat het vertrouwen in de stroommarkt herstelt. Full Disclosure ie hiervoor een belangrijke bouwsteen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Praktijkverhalen

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder