Het totale plaatje van duurzaam bouwen

CO2-neutraal ondernemen

Duurzame materialen hebben de toekomst. Ook bij onderhoud en renovatie van de bestaande bouw stijgt de vraag naar duurzame toepassingen. Niet verrassend, als je het mij vraagt: huisvesting is bij uitstek een van de gebieden waar veel organisaties concreet stappen kunnen zetten als het om duurzaamheid gaat.

Om een paar cijfers te noemen: uit de Nationale Duurzaamheidsmonitor 2015 blijkt dat 41% actief let op het gebruik van duurzame materialen bij de bouw, verbouwing en inrichting van hun bedrijfspanden. Echter, voor 40% heeft het verduurzamen van de huisvesting nog altijd geen enkele prioriteit. Een gemiste kans, als je ‘t mij vraagt.

Enorm besparingspotentieel

Door verschillende overheidsmaatregelen is er veel aandacht voor energiebesparing in de bouw. Wettelijk is vastgelegd dat de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) naar nul gaat: een gebouw wekt dan net zo veel energie op als het verbruikt. De focus ligt vooral op energie: logisch én terecht. Toch vind ik dat er te weinig aandacht is voor duurzaam bouwmateriaal. Terwijl er ongelofelijk veel verborgen energie in bouwmateriaal zit die onterecht niet wordt meegenomen in projectcalculaties. Met het steeds beter presteren van (gerenoveerde) gebouwen, zou de focus op louter energieverbruik moeten verschuiven naar een meer integrale aanpak: wat is de totale energiebalans, inclusief het bouwmateriaal?

Bouwmateriaal als nieuwe grondstof

‘Wat kost het om dit te bouwen?’ Die vraag staat nog altijd centraal in vrijwel elk bouwproject. Gebouweigenaren en aannemers kijken onvoldoende naar het totale plaatje, naar alle levensfasen van een gebouw. Men beperkt zich tot een vrij eenzijdige focus op het initiële stadium van de bouw. Ik mis de integrale visie. Mijn advies is: kijk ook vooruit! Welk materiaal gaat het langste mee? Heeft lagere onderhoudskosten? En welk bouwmateriaal gaat bij sloop het meeste opleveren? Hoe goed is iets opnieuw toe te passen in een product? Immers, het bouwmateriaal is in feite een nieuwe grondstof.

Levenscyclusanalyse

Een integrale visie dus. Maar hoe pak je dat aan? Een levenscyclusanalyse (LCA) is een belangrijk startpunt voor innovatie en verduurzaming van een product of dienst. Het maakt milieueffecten van een product inzichtelijk in elke fase van de levenscyclus. Van grondstofwinning tot afvalverwerking. Samen met SGS Intron voert SGS Search levenscyclusanalyses uit gebaseerd op de internationale richtlijnen. Op dinsdag 14 juni organiseren we in Amersfoort het congres LCA: startpunt voor een duurzame bouwketen. Deze middag duiken we dieper in de wereld van de LCA. U bent van harte uitgenodigd!

Gerelateerde artikelen

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

Praktijkverhalen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder