Hoe café-restaurant Soesterdal een all-electric horecabedrijf werd

CO2-neutraal ondernemen

Café-restaurant Soesterdal is het eerste all-electric horecabedrijf van Nederland. Bij de bouw ervan is zoveel als mogelijk rekening gehouden met energiebesparing en duurzame opwek. Er is bijvoorbeeld gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en het dak is zo gebouwd dat de zonnepanelen optimaal hun werk kunnen doen.

Duurzaamheid groot belang

Café-restaurant Soesterdal ligt midden in een natuurgebied bij vliegveld Soesterberg. Vier jaar geleden startte de bouw en het is nu anderhalf jaar open. Bij de bouw hadden de eigenaren een belangrijke missie: het pand moest niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook voldoen aan de huidige eisen van duurzaam ondernemen. “Duurzaam ondernemen past bij hoe wij in het leven staan”, zegt eigenaar Sem Harten. “Wat we nu opbouwen, laten wij na aan een volgende generatie. Duurzaamheid is daarin van groot belang.”

Zonder fossiele brandstoffen

Overal in het café-restaurant is rekening gehouden met duurzaam energieverbruik. De verwarming, koeling, verlichting en het bereiden van alle gerechten gebeurt zonder fossiele brandstoffen. Om dit te bereiken maakt Soesterdal gebruik van zonnepanelen, warmtepompen en een sedumdak. De bevlogen eigenaren hebben die stap heel bewust gezet en zijn trots op het resultaat. Ook klanten loven het natuurlijk ogende en fraai vormgegeven pand. Sem: “Mensen zien niet direct dat dit een all-electric restaurant is. Dat hoeft ook niet. Maar als mensen ernaar vragen, zijn we wel enthousiast over wat we gebouwd hebben.”

Slimme benutting zon

Bij het ontwerp van het pand is goed nagedacht over comfort voor de gasten en slimme benutting van de zon. Het lessenaarsdak helt naar het zuiden, zodat de zonnepanelen zo veel mogelijk duurzame energie opleveren. Daarnaast zorgen overstekken voor een aangenaam binnenklimaat, schaduw op de terrassen en beschutting voor de gasten. Hoge glazen puien geven veel natuurlijk daglicht en verbinden de binnenruimte mooi met de omliggende terrassen en speeltuinen.

Als ondernemer ben je altijd met je zaak bezig. Met nóg beter ondernemen. Dat kan óók door slim om te gaan met energie. Duurzame oplossingen van Klimaatplein partner Vattenfall besparen kosten. Én leveren jouw bedrijf andere voordelen op. Nieuwsgierig? Ga samen met Vattenfall op weg naar fossielvrij ondernemen. Kijk op vattenfall.nl/meermetenergie

 

 

Gerelateerde artikelen

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder

Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

Praktijkverhalen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor...

Lees verder