Hoe financier je het verduurzamen van een bedrijfsterrein?

Het financieren van de verduurzaming van een bedrijfsterrein kan een uitdaging zijn, maar toch zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar om deze transitie mogelijk te maken. In dit artikel beschrijven we enkele opties die bedrijven kunnen overwegen.

Eigen Kapitaal inzetten

Bedrijven kunnen hun eigen middelen gebruiken om duurzame initiatieven te financieren. Dit kan onder meer gelden voor energie-efficiënte technologieën, hernieuwbare energiebronnen, groene gebouwverbeteringen en andere duurzaamheidsprojecten.

Subsidies en Subsidieprogramma’s

Zoals in dit artikel al genoemd, zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar van zowel nationale als lokale overheden. Deze subsidies kunnen de kosten van duurzame investeringen helpen dekken.

Fiscale Voordelen

Fiscale regelingen zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen bedrijven helpen hun belastingverplichtingen te verminderen bij investeringen in duurzaamheid.

Bankleningen en Kredieten

Bedrijven kunnen leningen of kredieten aanvragen bij banken en financiële instellingen om de financiering voor verduurzamingsprojecten te verkrijgen. Sommige banken bieden speciale groene leningen aan met gunstige voorwaarden voor duurzaamheidsinitiatieven. Bekijk daarvoor het aanbod op deze Klimaatplein pagina.

Leasing en Huurkoop

Bedrijven kunnen overwegen om duurzame apparatuur en technologieën te leasen of via huurkoop aan te schaffen, waardoor de initiële kapitaalinvestering wordt verminderd.

Crowdfunding en Investeerders

Bedrijven kunnen ook financiering verkrijgen via crowdfundingplatforms of door investeerders aan te trekken die geïnteresseerd zijn in duurzaamheidsinitiatieven.

Energieprestatiecontracten

In sommige gevallen kunnen bedrijven overeenkomsten aangaan met externe partijen, zoals energiebedrijven of serviceproviders, om duurzaamheidsmaatregelen te implementeren. Deze partijen kunnen de investeringen doen en de kosten terugverdienen via de besparingen op energiekosten.

Europese en Internationale Fondsen

Er zijn Europese en internationale fondsen en programma’s beschikbaar die bedrijventerreinen kunnen ondersteunen bij duurzaamheidsinitiatieven. Het is belangrijk om de mogelijkheden die beschikbaar zijn in uw regio te onderzoeken.

Het is van cruciaal belang dat bedrijven een grondige analyse uitvoeren van hun financiële situatie, de verwachte kosten en baten van duurzaamheidsinitiatieven, en de beschikbare financieringsopties. Het kan nuttig zijn om met financiële adviseurs, duurzaamheidsexperts en overheidsinstanties te overleggen om de meest geschikte financieringsroute te bepalen.