Hoe groen is úw website?

Duurzame energie

Zo’n 5 tot 10% van de wereldwijd opgewekte elektriciteit, gaat naar de digitale economie. Dat wil zeggen, naar de combinatie van thuis-apparaten ( zoals smartphones, laptops, desktops en tablets), de internet-servers waar deze apparaten mee communiceren, en de tussenliggende netwerken. Eén ding lijkt zeker: het komend decennium gaat dit energieverbruik nog flink toenemen doordat er steeds meer mensen online komen. Ook worden de toepassingen (streaming) zwaarder en wordt er meer data online opgeslagen. Bovendien verbruiken apparaten zoals smartphones meer stroom omdat ze steeds zwaardere processoren krijgen.

Wat is groene hosting?

Net zoals de overheid, consumenten en andere bedrijven kunnen ook datacenters en hostingbedrijven kiezen voor de inkoop van groene stroom. Steeds meer bedrijven zien het belang in van het gebruik van duurzame energie. Grote bedrijven als Google, Apple en Ikea zetten in op het gebruik van 100% duurzame energie. Recent riepen 19 grote klanten van Amazon Web Services (AWS) deze organisatie in een gezamenlijke brief op om meer in te zetten op energiebesparing en gebruik van duurzame energie.

Hoe vindt u een groene webhost of datacenter?

In de database van The Green Web Foundation is te vinden welke hosters het predikaat groene host verdienen. Datacenters en hostingbedrijven die voor duurzame energie kiezen krijgen van The Green Web Foundation het predikaat groene hoster. De Green Web Foundation werkt internationaal en heeft in totaal 437 bedrijven uit 62 landen in de database zitten. Daarvan zijn er 229 Nederlands.

Over The Green Web Foundation

The Green Web Foundation is een kleine, onafhankelijke stichting die zich tot doel heeft gesteld om de overstap naar een groener internet te versnellen. Dit doet ze onder andere door tools te ontwikkelen die voor internetgebruikers zichtbaar maken of een website groen of grijs gehost wordt. Momenteel zijn er vier tools beschikbaar.

Op de eerste plaats is dat de Green Web App, die u op uw browser kan installeren en waarmee u kan zien welke websites op groene of grijze stroom draaien. Bij groen gehoste websites wordt ook zichtbaar gemaakt om welke hoster het gaat. Een tweede manier is The Green Web Feed, waarmee u zelf een koppeling kan maken met de database. Hier maakt Hostingvergelijken.nl bijvoorbeeld gebruik van om in de vergelijking te laten zien welke hosters duurzame energie gebruiken.

klimaatplein groene webhostingOp de website van The Green Web Foundation kunt u ook een banner genereren voor uw eigen website, waarmee u kan laten zien dat uw website groen gehost wordt. Dit is een eerste versie, zonder klikbare links. In toekomstige versies komen meer opties, zoals dyanamische links naar zowel de webhost als de database van The Green Web Foundation. Ook zijn er plannen om te laten zien welk type energie een hostingbedrijf gebruikt. Dat vergt wel meer transparantie van hostingbedrijven. Tot slot is er de database van groene webhosts en datacenters op de website van The Green Web Foundation.

Kanttekeningen bij de database

The Green Web Foundation kijkt momenteel nog niet naar de kwaliteit van de ingekochte groene stroom. Dat betekent dat het raadzaam kan zijn om uw webhost te vragen wat voor groene stroom er gebruikt wordt. Gaat het om IJslandse waterkracht of om duurzame energie van gegarandeerd Nederlandse oorsprong? Ook is The Green Web Foundation afhankelijk van gegevens die door hostingbedrijven worden aangedragen. Dit wordt aangevuld met openbaar toegankelijke informatie, toch kan het raadzaam zijn om zelf navraag te doen en om te vragen naar de oorsprong van de duurzame energie (welke garanties van oorsprong (GVO’s) zijn gebruikt?).

The Green Web Foundation werkt aan verbeteringen in de systematiek en het vergroten van de betrouwbaarheid van de data.

Krispijn Beek
Coördinator Nederland van The Green Web Foundation

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder