Hoe PaperWise een bijdrage levert aan een kleinere footprint

CO2-neutraal ondernemen

Een kans van wereldformaat, de grote stromen landbouwafval, lieten Peter van Rosmalen niet los. Zijn handen jeukten om er iets nuttig mee te doen. Zo’n acht jaar voor zijn pensionering stond hij voor een lastige keuze, ofwel rustig naar zijn pensioen toewerken ofwel alles wat hij opgebouwd heeft inzetten om een eigen onderneming te starten om de wereld een stukje beter te maken.

Het werd het laatste en zo ontstond het business idée van PaperWise, papier en karton gemaakt van landbouwafval, stengels en bladeren die overblijven na de oogst. De ecologische voetafdruk, berekend over de gehele keten, is 47% kleiner dan dat van FSC papier van houtvezels en 29% lager dan gerecycled papier. Jaarlijks verbruiken we in Europa 76 miljard kilo papier en karton (bron: CEPI) Een volume zo veel als 5 miljoen volle vrachtwagens. Tijdens de productie komt meer dan 100 miljard kilo CO₂ vrij.

Duurzaam en topkwaliteit

Na twee jaar ontwikkelen is PaperWise in staat om topkwaliteit papier op de Europese markt te brengen. Er zijn diverse producten ontwikkeld, kopieerpapier in 75 en 80 grams varianten maar ook een scala aan duurzaam verpakkingsmateriaal, uiteraard allemaal papier- en kartonsoorten gemaakt uit landbouwafval.

CO2 Neutraal

Paperwise duurzaam papier en karton drukwerk KlimaatpleinPaperWise wordt CO₂ neutraal met 100% groene energie geproduceerd, maar landbouwafval biedt nog meer milieuvoordelen. Papier en karton produceren van landbouwafval kost minder energie en chemicaliën dan van houtvezels van bomen, dit komt omdat de grondstof cellulose zich makkelijker laat ontsluiten. Daar landbouwafval een restproduct is van de voedselverwerkende industrie hoeft er geen extra energie in het rooien van bomen gestoken te worden. De PaperWise fabrieken staan midden in het agrarisch gebied waar het landbouwafval beschikbaar komt en uiteraard is ook het transport geborgd dat dit op de meest milieuvriendelijke manier gebeurd.

Duurzame keten

Niet alleen het product moet duurzaam zijn, maar de hele keten. Bij de selectie van de fabrieken die voor PaperWise de producten maken geven MVO criteria de doorslag. Papier en karton van PaperWise worden geproduceerd in fabrieken in India en Colombia die van grote betekenis zijn voor de ontwikkeling van deze lokale communities. Er wordt geïnvesteerd in scholing en gezondheidszorg en het fabricage proces is gericht op veiligheid, zero waste en behoud van ecologie.

Een ander positief gevolg kan zijn dat op plaatsen waar nu bos wordt verbouwd voor het maken van papier uit houtvezels, een proces dat vaak 30 jaar duurt, men voedsel kan gaan produceren. Dat levert een mooie ‘win win’ situatie op, hoogwaardig voedsel én bij elke oogst komen vezels beschikbaar om papier en karton van te maken.

PaperWise

PaperWise producten kunnen de concurrentie aan. Eindproducten van hoeven niet tot nauwelijks duurder te zijn dan huidige milieuvriendelijke papier- en kartonsoorten. PaperWise is meer dan prijs, het is topkwaliteit en levert naast een forse CO₂ reductie ook sociale innovaties op. We willen mensen en organisaties verbinden en in beweging brengen voor een duurzamere samenleving. Gebruikers van PaperWise kunnen indien gewenst door hun CO₂ besparing laten berekenen. Op PaperWise producten kun je trots zijn, papier met een boodschap: Wise With Waste

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die...

Lees verder

Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder