HRe ketel: besparen met uw eigen energiecentrale

Duurzame energie

De techniek gaat vooruit en zo ook de installatietechniek. Hoog rendement ketels (HR ketels) behalen tegenwoordig een rendement van boven de 95%. Een forse vooruitgang op oudere CV ketels die een rendement van gemiddeld 65% behaalden. Bent u op zoek naar HR ketel met een zeer hoog rendement? Met een nieuwe HRe ketel, of zogenaamde ‘micro warmte kracht koppeling’ (micro-wkk), brengt u met een gemiddeld rendement van 140% uw eigen energiecentrale naar uw huis of onderneming. Lees meer over de werking, kosten en besparingen van een HRe ketel.

Hoe werkt een HRe ketel?

HRe ketel energie besparen duurzaam ondernemenNet als andere CV installaties werkt de HRe ketel op gas. Gas wordt gebruikt om het water op te warmen. Door de verbranding van het gas komt er veel hete lucht vrij. Deze hete lucht wordt door een geïntegreerde heteluchtmotor omgezet in elektriciteit. Op het moment dat de ketel aanslaat, begint de HRe ketel gelijk met het opwekken van elektriciteit. Deze elektriciteit wordt vervolgens direct gebruikt voor elektrische apparatuur. De elektriciteit is helaas niet op te slaan. Produceert de HRe ketel meer stroom dan op dat moment nodig is voor eigen verbruik? Dan wordt het overbodige deel van de geproduceerde elektriciteit rechtstreeks aan het elektriciteitsnet gegeven. De kWh meter registreert hoeveel stroom er terug wordt gegeven en hoeveel stroom er wordt opgenomen bij een tekort.

Kosten en besparingen

Hoewel de prijzen van CV ketels meevallen is de HRe ketel duur in aanschaf. Een HRe ketel kost tussen € 8.000 en € 12.000 inclusief montage en btw. De landelijke subsidieregeling is in 2011 beëindigd. De subsideregeling voor micro-wkk is nu per provincie verschillend. Informeer bij uw eigen provincie de mogelijkheden voor een subsidie alvorens u er een aanschaft. Dit scheelt namelijk tot wel € 4.000.

De terugverdientijd van een HRe ketel is afhankelijk van het verbruik. Een HRe ketel verbuikt iets meer gas dan een HR ketel, maar laat de elektriciteitsrekening fors zakken. Een gemiddeld bedrijf verbruikt ongeveer 5.200 m3 aardgas en 16.000 kWh elektriciteit per jaar. Met een HRe ketel zou u in het geval van 5.200 m3 aardgas ongeveer 7500 kWh aan elektriciteit per jaar opwekken. U betaalt zo ruim de helft minder elektriciteitskosten aan uw energieleverancier.

Met een gemiddeld kWh tarief van 22 cent bespaart u gemiddeld € 1650 per jaar. Is uw verbruik echter meer dan 1.600 m3 per jaar en krijgt u subsidie op de aanschaf van een HRe ketel? Dan ligt de terugverdientijd voor uw HRe ketel zo rond de 8 á 10 jaar. Dat maakt de HRe installatie erg interessant.

Meer investeren in duurzame energie?

Om nog meer te besparen op de elektriciteitsrekening is het aan te raden om uzelf eens te verdiepen in de baten van groene stroom. Zonnepanelen en windturbines laten de elektriciteitsrekening verder zakken. Met name de prijzen van zonnepanelen zijn de laatste jaren flink gedaald waardoor een dergelijke investering steeds interessanter is geworden.

Met een zonnepaneelinstallatie op het dak bespaart u gemiddeld € 400 euro per jaar op de energierekening met een bijhorende terugverdientijd van 6 á 9 jaar. Als ondernemer komt u in aanmerking voor een Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) subsidieregeling. Met deze subsidie wil het ministerie van Economische Zaken de duurzame energievoorziening bij ondernemers stimuleren. U vraagt de subsidie aan via het eLoket van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Met de nieuwste CV en HRe ketels, zonnepanelen en/of windturbines wordt duurzaam ondernemen in ieder geval weer een leuke bedrijfshobby.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Energy Hub in Zeeland zorgt voor meer ruimte op elektriciteitsnet

Praktijkverhalen

Op Tholen in de provincie Zeeland is onlangs de eerste energy hub (e-hub) van Nederland...

Lees verder

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder