In kielzog van overheid ook focus op 100% groene stroom?

Duurzame energie

De Rijksoverheid wil de komende jaren alleen groene stroom inkopen die afkomstig is uit wind- of zonne-energie. De zogenaamde ‘sjoemelstroom’ (‘groene’ stroom die bijvoorbeeld afkomstig is van decennia oude waterkrachtcentrales in Scandinavië) ) moet voltooid verleden tijd worden. Dit wil de overheid realiseren door heel bewust te kiezen voor wind- en zonne-energie uit Europese landen (70%)  en stroom (30%) van Nederlandse windparken of zonne-energieprojecten. Een mooi moment voor het bedrijfsleven om zich ook te bezinnen op een toekomst van 100% groene stroom.

Jaarlijks verbruikt het Rijk ongeveer 1000 gigawattuur elektriciteit. Wise, de non-profit organisatie die zich inzet voor schone energie, vraagt het Rijk al sinds 2013 om te stoppen met sjoemelstroom. Juist een land dat jaarlijks miljarden uittrekt om duurzame energie te subsidiëren, zou geen gebruik moeten willen maken van groene stroom waar niks duurzaams bij komt kijken. En daar waar het er begin dit jaar nog op leek dat de overheid geen serieuze plannen had om het inkoopbeleid aan te passen, kiest de overheid nu dus heel bewust voor een duurzame koers. Op de lange termijn wil het Rijk zelfs alleen nog elektriciteit kopen die duurzaam in Nederland wordt opgewekt.

Ook grote bedrijven stappen massaal over

Niet alleen de overheid is in beweging. Ook steeds meer grote bedrijven stappen over op 100% duurzame energie. Voorbeelden hiervan zijn NS, Post NL, ABN Amro, KPN en Landal Green Parks. Maar wat als ook het mkb zich de komende jaren massaal gaat focussen op de inkoop van groene stroom? Dat zou een enorme positieve impact hebben op het milieu. Energie is en blijft immers een cruciale grondstof voor onze economie en de samenleving. Door ook nog eens te kiezen voor groene stroom met Nederlandse certificaten, lever je een directe bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in Nederland. Al deze keuzes dragen bij aan de versnelling van een energieneutraal, misschien zelfs wel energiepositief, Nederland.

100% groen is 100% realiseerbaar

Iedere ondernemer in Nederland is vrij in zijn keuze bij wie de benodigde energie wordt ingekocht. En vaak is de afname van groene stroom voor jou als bedrijf niet duurder. Er zijn zelfs energieleveranciers die korting geven als je groene stroom afneemt. Genoeg redenen om als bedrijf de overstap te maken naar 100% groene stroom. Je bent hier als bedrijf ook geheel vrij in. Klimaatplein zette een aantal groene energieleveranciers én tips > voor je op een rij.

Bron foto: Gemeente Waalwijk

Gerelateerde artikelen

Wagenpark elektrificeren ondanks netcongestie: het kan

Duurzame energie

Laat je niet afschrikken door verhalen over netcongestie. Er zijn oplossingen om nu wel het...

Lees verder

Bedrijventerrein Schiebroek wil eigen energiebedrijf starten

Praktijkverhalen

Ondernemers op bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam zetten ambitieuze stappen richting een energiepositief bedrijventerrein, dat meer...

Lees verder

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder