Klimaatbewust koffiedrinken? Het begint bij de beker!

CO2-neutraal ondernemen

Kopje koffie? Ja, lekker! Dit gesprekje heeft u vandaag vast al op uw werkplek gehad. Maar de vraag klopt niet helemaal meer, want de meeste keramische kopjes zijn intussen vervangen door kartonnen bekers. Bekers die we over het algemeen na één kopje koffie (of thee) weggooien, waarna ze bij het restafval belanden. En dat is een gemiste kans. Kartonnen bekers zijn namelijk goed recyclebaar.

Duurzaam koffiedrinken begint bij de beker. Is uw koffie op? Gooi de beker dan niet bij het restafval, maar zorg ervoor dat deze in de bak terechtkomt die daarvoor is bestemd. Het is een kleine moeite om hierin de bekers van uzelf en uw collega’s te verzamelen, apart van al het andere afval. Zorg ervoor dat de bekers leeg zijn. Laat hierin dus geen roerstaafjes, theezakjes of klokhuizen achter.

Karton scheiden van kunstof

collect a cup CO2 bewustDe volgende stap is voor Van Gansewinkel. Wij halen de verzamelde bekers op en vervoeren deze naar een gespecialiseerde verwerkingslocatie. Daar wordt het karton gescheiden van de kunststof coating, zodat er pulp overblijft. En deze pulp vormt weer een grondstof voor de papierverwerkende industrie. De kartonnen bekers worden dus circulair verwerkt, zonder dat u het merkt. Kort samengevat: dit is onze dienst Collect a Cup.

Met Collect a Cup zorgen we ervoor dat kartonnen bekers een tweede leven krijgen. En dat is niet zo vreemd, want papier- en kartonvezels zijn maar liefst zes keer recyclebaar. Dus laten we dat vooral ook doen! Wist u dat 75% van al het gebruikte papier en karton nu al wordt ingezameld en gerecycled? Dankzij Collect a Cup verhogen we samen dat percentage.

CO2-uitstoot besparen

Om kartonnen bekers te recyclen gaan we u niet vragen om te kiezen voor een bepaalde beker die u bij een bepaalde producent inkoopt. Het recyclen is namelijk altijd mogelijk en zo kunnen we ervoor zorgen dat uw kartonnen bekers uiteindelijk de grondstof vormen voor de productie van bijvoorbeeld dozen, kranten en tissueproducten. En dat niet alleen! Door kartonnen bekers te recyclen, besparen we ook op de uitstoot van CO2. Op een middelgroot kantoor met circa 400 medewerkers, die jaarlijks zo’n 672.000 kartonnen bekers gebruiken, besparen we de uitstoot van 418 kilo CO2. (Dit is vergelijkbaar met de besparing van 1072 douchebeurten van 7 minuten.)

Veel bedrijven hebben de wens om duurzamer te werken. We zien dat facilitair managers bewust de keuze maken voor een werkwijze die de belasting op de wereld vermindert. Bijvoorbeeld door een maximale hoeveelheid grondstoffen uit hun afval te halen. Ze zijn bereid om hierin te investeren. Dit maken we mogelijk met Collect a Cup.

Collect a Cup

Door koffiebekers te recyclen laten we ook de kracht van Van Gansewinkel zien. Dat juist Van Gansewinkel de aangewezen partij is om een dienst als Collect a Cup aan te bieden. Onze bedrijven werken namelijk nauw samen om duurzamer om te gaan met afval. Als u de kartonnen bekers verzamelt, dan zorgen wij voor het ophalen, vervoeren, scheiden … en weer aanbieden als grondstof. Zo brengen we ons credo ‘Afval bestaat niet’ samen in de praktijk, op een duurzame manier. Meer weten? Kijk op Vangansewinkel.nl/collect-a-cup.

Gerelateerde artikelen

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder