Klimaatneutraal ondernemen? Bied meer plantaardig voedsel in de bedrijfskantine.

CO2-neutraal ondernemen

Bij klimaatneutraal ondernemen denken we vaak eerst aan het minder verbruiken van fossiele brandstoffen in de bedrijfsvoering. Of aan duurzame mobiliteit of het zelf opwekken van schone energie. Een vijfde deel van de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd komt echter voort uit het eten van vlees.

Het overschakelen naar een dieet dat rijk is aan plantaardige ingrediënten is een klimaatoplossing die misschien indruist tegen de vleesgerichte westerse maaltijden. Maar die maaltijden hebben een sterk prijskaartje voor het klimaat: een vijfde van de wereldwijde uitstoot. Als al het vee op aarde een eigen land zou zijn, dan is het ’s werelds derde grootste uitstoter van broeikasgassen.

Gezond en goed voor klimaat

Plantaardige diëten verminderen de uitstoot van broeikasgassen en zijn ook gezonder, wat leidt tot lagere percentages van chronische ziekten. Volgens een onderzoek uit 2016, kon de normale consumptie-uitstoot met maar liefst 70 procent worden verminderd door een veganistisch dieet en 63 procent voor een vegetarisch dieet (dieet met kaas, melk en eieren). 1 triljoen dollar aan jaarlijkse gezondheidszorgkosten en verloren productiviteit zou ermee worden bespaard.

Alternatieven voor vlees

Veranderingen in eetpatronen brengen is niet eenvoudig, want eten is zeer persoonlijk en cultureel bepaald. Maar er zijn alternatieven in overvloed. Op planten gebaseerde opties zijn in ruime mate beschikbaar en van hoge kwaliteit. Wil je als organisatie serieus aan de slag met klimaatactie? Neem dan plantaardige vleesvervangers op in de bedrijfskantine. En voor de bereidwillige werknemers: de overgang naar een plantaardig dieet is de meest effectieve manier om als ​​individu bij te dragen aan het stoppen van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering.

Als 50 procent van de wereldbevolking het dieet beperkt tot een gezonde 2.500 calorieën per dag en de totale vleesconsumptie vermindert, wordt geschat dat ten minste 26,7 gigaton aan broeikasgasemissies kan worden vermeden door alleen dieetverandering. Als vermeden ontbossing door veranderingen in het landgebruik wordt meegenomen, kan een extra uitstoot van 39,3 gigaton worden voorkomen. Dat maakt gezonde, plantaardige maaltijden een van de meest impactvolle klimaatoplossingen op aarde.

Op zoek naar meer klimaatoplossingen en een wetenschappelijke onderbouwing daarbij? Bestel dan het boek van Project Drawdown.

In Nederland levert o.a. Udea smaakvolle producten aan bedrijfskantines. Bekijk hier de keuze die zij hebben in plantaardige vleesvervangers >

Foto: Shutterstock.com, Lisovskaya Natalia 

Gerelateerde artikelen

Milieubarometer als CO2-meetinstrument voor CSRD-rapportage

CO2-neutraal ondernemen

Voor grotere bedrijven is het meten en monitoren van CO2-emissies onderdeel van de verplichte duurzaamheidsrapportage...

Lees verder

Intersteel wil ook marktleider worden op het gebied van  duurzaamheid

CO2-neutraal ondernemen

Intersteel is marktleider in hang- en sluitwerk in Nederland. Het is een organisatie die zich...

Lees verder

Oude werkkleding wordt relatiegeschenk: Technische Unie zet circulaire stappen

CO2-neutraal ondernemen

Soms is oude werkkleding niet meer te gebruiken. Weggooien is zonde, dus dat doet Klimaatplein...

Lees verder