Koelinstallatie vervangen? Koop een warmtepomp!

Duurzame energie

Er zijn drie goede redenen voor bedrijven om met een kritische blik naar de eigen koelinstallaties te kijken. Een: nieuwe EU-regelgeving op gebied van koudemiddelen (F-gassenverordening in 2014). Twee: de ontwikkelingen rondom het minder gebruiken van aardgas voor energiebehoefte. En drie: de technische ontwikkelingen van de warmtepomp.

Ondernemers die nu al bezig zijn met het vervangen van een koelinstallatie, lopen kans dat zij al snel spijt gaan krijgen van hun aanschaf. Tenzij u zich nu goed laat informeren over de laatste ontwikkelingen op dit gebied. In dit artikel heeft onze partner Van Beek een aantal tips voor u op een rij gezet die u gaan helpen bij het maken van goede keuzes voorafgaand aan de aanschaf van een nieuwe koelinstallatie. Kennis waarmee u uw organisatie mogelijk duizenden euro’s helpt besparen.

Inzicht in energiebehoefte

Veel bedrijven hebben geen idee wat hun daadwerkelijke koudevraag is. Hierdoor is er een grote kans dat zij een te grote koelinstallatie gaan aanschaffen die duurder uitvalt dan nodig is. Zonder kennis van de werkelijke koudevraag zullen veel installateurs een koelinstallatie moeten aanbevelen met een flinke overcapaciteit. Vaak wordt 1-op-1 vervangen aangeboden, maar is dit uiteindelijk zonde van uw investering.

Geen aardgas maar elektriciteit

Elektriciteit gaat door de inzet van duurzame energie in de nabije toekomst goedkoper worden dan gas. Nederland wil in 2030 het grootste deel van al haar woningen vrij van gas hebben. Aardgas wordt dan steeds duurder. Bij verwarming wordt nog altijd, in eerste instantie, gedacht aan een systeem op gas. Het is echter ook prima mogelijk zonder gas te verwarmen.

Innovaties warmtepomp

Steeds interessanter voor ondernemers wordt het gebruik van een elektrisch aangedreven warmtepomp. Afhankelijk van de COP (Coëfficiënt of Performance) kan er met 1 kWh elektriciteit 4 tot 5 kWh warmte worden geleverd op een temperatuur niveau van 45-55°C. Ook zijn er steeds meer hogetemperatuur warmtepompen verkrijgbaar. Er zijn al warmtepompen in ontwikkeling die verwarmen tot 80 à 85 graden Celsius. Dit wordt vaak gebruikt in de industrie en voor warm tapwater. Deze ontwikkeling maakt ook toepassing voor ruimteverwarming bij renovaties mogelijk zonder dat aanpassingen aan het afgiftesysteem nodig zijn.

Nieuwe wetgeving koelinstallaties

De Europese Unie heeft in 2014 eennieuwe F-gassenverordening gepubliceerd. De kern van de herziening is een geleidelijke afbouw van het op de markt brengen van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). De Global Warming Potential (GWP) van het gas is hierbij maatgevend. Een belangrijk gevolg op korte termijn is dat een installatie met een koudemiddel met een GWP groter dan 250, vanaf 1 januari 2020 niet meer mag worden bijgevuld. Deze afbouw wordt de komende jaren voelbaar.

Meer weten? Lees hier het volledige artikel >

 

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder