Waar komt mijn groene stroom vandaan?

Duurzame energie

Het alleen afnemen van groene stroom is voor veel ondernemers niet (meer) voldoende. Zij willen ook de herkomst van hun stroom weten om er zeker van te zijn dat ze bijdragen aan de duurzame energieopwekking in ons land. Vandaag lanceert Klimaatplein partner Greenchoice daarom een nieuw platform op zijn website: Energie Dichtbij. Het is een online en interactieve landkaart waarop de energieleverancier alle Nederlandse energieprojecten en -producenten toont waarmee ze samenwerkt. Klanten kunnen er direct hun stroombron kiezen. 

Herkomst groene stroom steeds belangrijker

“Wij leveren al sinds 2005 uitsluitend groene stroom, opgewekt uit zon, wind en biomassa”, aldus Marieke van den Hoek, commercieel directeur van Greenchoice. “We merken steeds vaker dat voor veel van onze klanten alleen de ‘groene keuze’ niet meer voldoende is. Zij zijn meer dan gemiddeld bezig met de herkomst van hun stroom. Die ontwikkeling juichen we toe. Hoe meer mensen bewust voor Nederlandse groene stroom kiezen, hoe beter. Groene stroom uit het buitenland helpt ons immers niet onze missie te bereiken en Nederland steeds verder te verduurzamen.”

Op ‘Energie Dichtbij’ kunnen klanten op basis van hun postcode een stroombron kiezen. Zo weten ze zeker dat hun groene stroom van om de hoek komt. De energieleverancier komt daarmee niet alleen tegemoet aan de wensen van de klant, maar hoopt zo ook de lokale, decentrale energietransitie te versnellen. Marieke van den Hoek: “Als mensen weten waar hun groene stroom vandaan komt, bijvoorbeeld van de windmolen uit de buurt, vergroot het hun betrokkenheid bij het stroomproduct. Zo ontstaat meer begrip en enthousiasme voor windmolens en zonneparken in de gebouwde omgeving.”

Marktleider decentrale duurzame opwek 

Greenchoice > heeft meer dan 400 duurzame Nederlandse lokale energieproducenten aan zich gebonden. Daarmee heeft de energieleverancier een marktaandeel van ruim 25% in het aantal Nederlandse opwekinstallaties verworven. Daarnaast wekken ongeveer 66.000 klanten zélf hun stroom op. Het maakt de energieleverancier tot marktleider van de lokale, decentrale duurzame opwek in Nederland. Van de totale hoeveelheid Nederlandse groene stroom levert Greenchoice circa 15%.

Aan alle particuliere klanten levert Greenchoice 100% groene energie uit Nederland. De energieleverancier levert een aantal zakelijke klanten nog wel groene stroom uit het buitenland. Dat aandeel is ongeveer 10% van het totaal en wordt momenteel afgebouwd. In 2020 wil Greenchoice ook alle zakelijke klanten van Nederlandse groene stroom voorzien.

Het platform ‘Energie Dichtbij’ is te vinden op www.greenchoice.nl/energiedichtbij

Foto: Shutterstock.com

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder