Lagere kosten, beter imago: Scherp in Packaging scoort met duurzaam ondernemerschap

CO2-neutraal ondernemen

Met duurzame producten kun je ook veel geld besparen, weten ze bij Scherp in Packaging uit Zevenhuizen. Bijvoorbeeld vanwege minder grondstoffen en lagere transportkosten. Eigenaar Leen Schakelaar vertelt in over de voordelen van duurzaam ondernemen en waarom het belangrijk is om een groen imago uit te dragen naar klanten.

Scherp in Packaging zit sinds 2018 in een nieuw, energiezuinig pand, dat bijvoorbeeld wordt verwarmd met restwarmte van een naburige fabriek. Het pand past in de filosofie van het bedrijf, vertelt eigenaar Leen Schakelaar: “We waren al bezig met verduurzaming vanuit de productkant. Toen dit gebouw beschikbaar kwam, hebben we het meteen gehuurd. Dit pand past bij ons.”

Duurzaam verpakken

Het Zuid-Hollandse handelsbedrijf levert verpakkingen zoals verhuisdozen en folie aan bedrijven zoals webshops en verhuizers. Scherp in Packaging heeft als missie om zoveel mogelijk duurzame verpakkingen af te zetten. Waarom? Leen vindt dat duurzaamheid een belangrijk onderdeel is van de maatschappelijke verantwoordelijkheid als ondernemer. Maar ook kostenbesparing is een drijfveer. “We proberen met verbetering van producten, minder grondstoffen te gebruiken. Dat betekent dat er minder gerecycled moet worden én dat je bespaart in de portemonnee.”

Minder materiaal, minder afval

Een greep uit het duurzame assortiment: een lichte en sterke plaat voor het afdekken van kwetsbare ondergronden zoals hardstenen vloeren in de bouw. “Normaal gebruiken aannemers papier, dat later in de container wordt gegooid. Deze plaat is tien jaar lang te gebruiken en er zit garantie op. Dat verkleint de afvalberg.”

Een ander product is ‘Future Stretch’, een handwikkelfolie met dezelfde sterkte, maar minder materiaal als een standaard folie. De voordelen: besparing op materiaalkosten en transportkosten, want er passen meer rollen in een vrachtauto.

Duurzaam imago als klantentrekker

Verduurzaming levert ook aan de marketingkant voordelen op. Voor Scherp in Packaging werkt het duurzame imago als klantentrekker. De klant profiteert met duurzame producten op zijn beurt van een beter imago. “Ook vanuit de consument is er vraag naar duurzame producten en -bedrijven. Onze klant kan bijvoorbeeld met recyclebare verhuisdozen laten zien dat hij duurzaam bezig is.”

Ambities

Welke duurzaamheidsambities Schakelaar heeft? Om te beginnen moet het artikelenbestand over vijf jaar voor 50 tot 60 procent duurzaam zijn. Schakelaar wil ook zijn wagenpark verder verduurzamen. “Alle voertuigen die binnen rijden zijn al elektrisch: heftrucks, pallettrucks en pompwagens. Maar we willen ook elektrische bestelauto’s en vrachtwagens. De fabrikanten geven nu alleen nog geen zekerheid rond het aantal kilometers dat je kunt rijden op een accu. Het risico dat onze medewerkers met een lege accu langs de weg komen te staan, is niet acceptabel.”

Ook duurzaam omschakelen met je bedrijf? Download de whitepaper > ‘Slim verduurzamen in 5 stappen’

Ondernemers schakelen steeds vaker om naar duurzame energie en gaan energie besparen. De komende jaren krijgt iedereen ermee te maken. Deels omdat het moet, bijvoorbeeld als gevolg van wetgeving. Maar vaker nog omdat het kansen biedt. Diverse ondernemers schakelden voor hulp een Energiecoach in. In onderstaande video vertellen ondernemers tegen schrijver/columnist Özcan ‘Eus’ Akyol over hun drijfveren:

 

Gerelateerde artikelen

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder

‘Nu meebewegen betekent grip op energiezekerheid in de toekomst’

CO2-neutraal ondernemen

Terwijl Nederland druk bezig is met verduurzamen, heeft het elektriciteitsnet zijn capaciteit bereikt. Hoe krijgen...

Lees verder

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder