Marjan Minnesma: ‘Ondernemers zijn de duurzame turbo van onze economie’

CO2-neutraal ondernemen

100% duurzame energie in 2030. Als het aan Marjan Minnesma (directeur van Urgenda) ligt, zetten we vooral nu de stappen naar een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. Minnesma is op 13 oktober een van de sprekers tijdens het Inspiratie Event > van Klimaatplein. “Ik heb enorme zin om met jullie in gesprek te gaan over de kansen die de energietransitie biedt. Mkb’ers zijn de turbo van onze economie. Als er een groep is die gas kan geven, dan zijn jullie het. Tijdens de bijeenkomst zal ik meer vertellen over hoe Urgenda de weg naar 100% duurzame energie in 2030 ziet. Ik zoom ook in op de specifieke kansen die er voor jullie op de route liggen.”

Urgenda is duidelijk in haar ambitie: op het gebied van wonen, vervoer, voedsel en duurzame energie kan én moet het anders. De duurzame agenda van Urgenda laat via een stappenplan zien hoe Nederland volledig overstapt op duurzame energie. Het scenario met 100% duurzame energie is  volgens Urgenda veel goedkoper en schoner dan hoe we nu met energie omgaan. Het schept 150.000 nieuwe banen, biedt energiezekerheid en is een belangrijke aanjager van innovaties.

De winst van een integrale blik

Allereerst schetst Minnesma het grote plaatje: “Ik kan heel veel voorbeelden van de gevolgen van klimaatverandering opnoemen, maar neem de extreem hoge temperaturen waar we begin september mee te maken hadden. Dat is hier niet normaal voor deze tijd van het jaar. Dat is het directe resultaat van onze eigen acties. Het is de hoogste tijd dat we ons meer bewust worden van onze impact op de omgeving. Dat we met een integrale blik naar onze bedrijven leren kijken ook. Bedrijfsmatig zijn we constant in beweging. Waarom nemen we dan niet de beslissingen die goed zijn voor het klimaat én meteen ook een positieve impact hebben op onze bedrijven?”

Van uitzonderlijke ondernemende klasse

Als we het hebben over 100% duurzame energie in 2030 >, dan dragen burgers, bedrijven, maatschappij en overheid ieder hun eigen verantwoordelijkheid. “Het mooie aan mkb bedrijven is dat jullie van uitzonderlijke ondernemende klasse zijn. Jullie zijn autonoom en dus ook slagvaardig. Bepaal daarom het juiste moment om te kiezen voor energieneutrale bedrijfspanden en elektrisch vervoer. Verder zijn de maatregelen die je gaat nemen natuurlijk sterk afhankelijk van de sector waarin je werkt. Een algemene tip is om bij iedere bedrijfsbeslissing met een integrale blik te kijken waar je staat, waar je naartoe wilt en wat de meest duurzame mogelijkheden zijn. Denk hierbij niet alleen aan de investering die je nu maakt, maar zeker ook aan terugverdientijden én de toekomst van je kinderen.”

Verrijkende blik

Een Inspiratie Event zoals dat van Klimaatplein is volgens Minnesma een ideale setting om je als ondernemer te laten inspireren. “Je hoort over de nieuwste ontwikkelingen en zo komt er ruimte voor een nieuwe mindset. De sessie op 13 oktober wordt interactief en praktisch, ik hoop jullie daar te ontmoeten! Een andere tip is Inspiration360 in Ziggo Dome op 4 oktober. Onder andere Richard Branson en Al Gore spreken over de nieuwe economie. Ook hier kun je als ondernemer mooie inzichten opdoen, die je bedrijfsmatig vooruit gaan helpen.”

Gerelateerde artikelen

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

CO2-neutraal ondernemen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

Praktijkverhalen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder