Miljoenen schone kooktoestellen ingezet tegen klimaatverandering

CO2-neutraal ondernemen

Dertien Nederlandse organisaties, waaronder Klimaatplein-partners Climate Neutral Group, FairClimateFund en Philips, beloven dat zij de handen ineenslaan om vanuit Nederland 10 miljoen huishoudens in ontwikkelingslanden van schone kooktoestellen te voorzien. Daarvoor gaan ze naast eigen budgetten een bedrag van 185 miljoen US dollar mobiliseren. Nederland zegt toe zich hard te maken voor de verspreiding van de meest efficiënte kooktoestellen onder de meest kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden, met een grote impact op klimaat en gezondheid.

CO2-compensatie

De financiering zal deels plaatsvinden via CO2-compensatie door bedrijven en consumenten in de vorm van clean cookstove-projecten. Eén schoon kooktoestel bespaart net zoveel CO2 als tien zonnepanelen. Doordat er minder biomassa (hout en takken) hoeft worden verbrand, komt er minder koolstof in de lucht en dat is goed voor het tegengaan van klimaatverandering. Investeringen in schone kooktoestellen kunnen de uitstoot van bijvoorbeeld vliegreizen, elektriciteitsverbruik of autogebruik compenseren.

Koken op open vuur is dodelijk

Bijna een derde van de wereldbevolking kookt nog iedere dag op open vuur of met een vervuilend kooktoestel. Dat heeft een enorme impact op de gezondheid, het klimaat en de sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden. Wereldwijd sterven jaarlijks vier miljoen mensen aan longziektes veroorzaakt door koken op open vuur; dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar.

Door het slimme ontwerp van clean cookstoves is er vijftig tot honderd procent minder hout nodig bij het koken en komt er bijna geen rook meer vrij. Er zijn ook kooktoestellen die op duurzame brandstoffen zoals biogas werken en helemaal geen hout gebruiken. Een enorme verbetering voor de gezondheid. Daarnaast zijn vrouwen veel minder tijd kwijt aan het verzamelen van hout en wordt  ontbossing en CO2-uitstoot tegengegaan.

Meer weten over CO2-compensatie? Vraag het de partners van Klimaatplein.com.

Gerelateerde artikelen

Verlagen waterdruk snel terugverdiend dankzij water- en energiebesparing

CO2-neutraal ondernemen

Door de waterdruk in een 5-sterrenhotel te verlagen, is op jaarbasis een waterbesparing van 2.250...

Lees verder

Van lineair naar circulair printen: welke voorwaarden zijn nodig voor succes?

Praktijkverhalen

Jaarlijks worden er miljoenen toners en cartridges verbruikt en vervolgens vernietigd. En dat is jammer,...

Lees verder

Circulaire toepassingen en het behalen van science based targets

CO2-neutraal ondernemen

Circulaire toepassingen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de klimaatimpact van een bedrijf....

Lees verder