Moderne leeromgeving met dank aan circulaire nieuwbouw  

CO2-neutraal ondernemen

De nieuwbouw van het Ashram College heeft een sterke focus op circulariteit door het hergebruik van materialen uit het oude schoolgebouw. Het nieuwe gebouw is daarnaast bijna energieneutraal dankzij onder andere een WKO-installatie en zonnepanelen. Ook het schoolplein wordt duurzaam ingericht met hergebruikte materialen, en grote bomen uit de oude binnentuin dienen als natuurlijke zonneschermen. Toekomstige plannen omvatten een wadi voor regenwateropvang en een daktuin met een windmolen en kas.

Moderne leeromgeving

Het Ashram college in Alphen aan de Rijn heeft een nieuw schoolgebouw dat een moderne leeromgeving biedt voor alle leerlingen. In het schoolgebouw zijn leerpleinen gecreëerd die aansluiten bij het hedendaagse onderwijs. Diverse vakken zijn geclusterd in specifieke delen van het schoolgebouw, zoals biologie, natuurkunde en scheikunde rondom het leerplein voor exacte vakken. Elk leerplein bevindt zich in een apart gedeelte van het gebouw, voorzien van vast meubilair waar leerlingen zelfstandig of in groepjes aan de slag kunnen. Deze leerpleinen fungeren als verlengstuk van de klaslokalen, waar leerlingen ook tijdens tussenuren of na schooltijd kunnen werken.

Circulaire nieuwbouw met hergebruik van materialen

Bij de nieuwbouw van het Ashram College stond circulariteit hoog in het vaandel. De houten latten uit de plafonds van het oude gebouw zijn bijvoorbeeld hergebruikt voor de wandbekleding in het nieuwe gebouw. De oude gymzaalvloer is omgetoverd tot de vloer in het dramalokaal, en de glazen vouwwand uit de oude personeelsruimte heeft een nieuwe plek gevonden in de ‘green office’. Hier kunnen leerlingen werken aan duurzame projecten en wordt bewustwording voor duurzaamheid gestimuleerd. Klimrekken uit de oude gymzaal, bestrating en hekwerken van het oude schoolplein zijn allemaal hergebruikt in de nieuwe faciliteiten.

Ook deze materialen uit het oude gebouw zijn hergebruikt in het nieuwe gebouw:

  • De terreininventaris.
  • De bankjes/pingpongtafel.
  • Het hekwerk, opgeknapt en opnieuw gebruikt.
  • Oude stenen met graffiti, gebruikt om een nieuw stukje muur te metselen.
  • Oude klinkers uit het terrein.

Gezond binnenklimaat en biobased materiaal

Een gezond binnenklimaat is een essentieel aspect van het nieuwe gebouw. Er is een omgeving gecreëerd waarin leerlingen zich thuis voelen en waar ontmoeting en ontwikkeling worden gestimuleerd. Natuurlijke kleuren en materialen zijn gebruikt, en alle op maat gemaakte meubels zijn van biobased materiaal. Door diverse aula’s en leerpleinen met elkaar te verbinden, is er een ruimte voor ontmoeting en ontwikkeling gecreëerd, ook wel de ‘verbindingsstraat’ genoemd.

Duurzaamheid en energie-efficiëntie

De duurzaamheid van het nieuwe schoolgebouw is een van de aspecten waar het Ashram College erg trots op is. De school is bijna energieneutraal (BENG), gasloos en voorzien van een WKO-installatie en zonnepanelen op het dak. Er is gekozen voor een milieuvriendelijke vloer: Duracryl, gemaakt van minder milieubelastende materialen. De zachte groene kleur geeft het interieur een natuurlijke, rustgevende uitstraling.

Duurzaam schoolplein

Het schoolplein wordt duurzaam ingericht en gedeeltelijk gerealiseerd met voorradig materiaal. Het beton van de oude trap is hergebruikt voor de stenen rondom de perkjes, en oude bestrating is verwerkt in zitelementen. De rastertreden van de noodtrap accentueren de routes op het schoolplein, en de klinkers van het oude schoolplein zijn hergebruikt voor de parkeerplaatsen. Grote bomen uit de bestaande binnentuin zijn behouden en vormen een natuurlijk ‘zonnescherm’.

Ruimte voor innovatie

Op de planning staat nog een wadi voor het schoolplein, een voorziening die regenwater opvangt en hergebruikt als grondwater. Verder worden de mogelijkheden onderzocht voor een daktuin met windmolen en kas, waarmee het Ashram College blijft streven naar innovatieve en duurzame oplossingen.

Meer weten over dit project of over circulair bouwen? Vraag het onze partner HEVO >

Foto: Ashram College

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je verborgen kosten bij gescheiden afvalinzameling?

CO2-neutraal ondernemen

Iedereen heeft weleens te maken met een gevalletje goedkoop is duurkoop. Je zag online die...

Lees verder

EED cijfers gebruiken voor CO2-rapportageplicht Werkgebonden Personenmobiliteit?

CO2-neutraal ondernemen

Veel organisaties en bedrijven moeten aan de EED-auditplicht voldoen. Ze verzamelen daarvoor ook gegevens over...

Lees verder

Duurzaam Investeren – welke opties heb je als ondernemer?

Praktijkverhalen

In onze economie is duurzaamheid inmiddels een gegeven. Ondernemers zijn steeds meer betrokken bij thema’s...

Lees verder