Nieuw onderzoek groene stroomleveranciers

Duurzame energie

Recentelijk onderzochten onder andere Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu en het Wereld Natuur Fonds wie de meest duurzame stroomleveranciers van Nederland zijn. De meeste energiebedrijven scoren een onvoldoende voor duurzaamheid. Maar er zijn ook voldoendes behaald. Zo behoren Raedthuys, Eneco, Dong Energy en Greenchoice tot de meest duurzaamste groene stroomleveranciers. 

Beoordeling stroomleveranciers

De ranking is tot stand gekomen door de stroomleveranciers te beoordelen op vier onderdelen van de bedrijfsvoering en ieder onderdeel een score op duurzaamheid te geven. De investeringen in stroomopwekking wegen voor 50% mee in de beoordeling. De productie, levering en inkoop van stroom bepalen samen de andere 50% van de beoordeling. Klik hier voor een volledige verantwoording van het onderzoek.

Wat voor stroom heeft u?

Niet alles waar groen op staat is daadwerkelijk groen. Veel groene stroom is groen dankzij certificaten, die ook wel Garanties van Oorsprong heten, uit Noorse waterkrachtcentrales. Dit type groene stroom heeft geen meerwaarde in de verduurzaming van de energievoorziening. Voor de levering van deze stroom geldt dat er momenteel zo’n groot overschot is aan certificaten, dat dit eigenlijk geen verduurzamend effect heeft ten opzichte van grijze stroom.

Overstappen naar Groen

Het Klimaatplein heeft op haar pagina over groene stroomleveranciers meer informatie staan. We vermelden daarbij enkele energiemaatschappijen en partners van het Klimaatplein die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Ook via de website www.stroomsterren.nl is het mogelijk te onderzoeken welke leverancier het meest duurzaam is en stapt u direct over.

Gerelateerde artikelen

95 procent bedrijventerreinen heeft nog geen visie op warmtetransitie

Duurzame energie

95 procent van de bedrijventerreinen in Nederland heeft nog geen specifiek plan gemaakt om zichzelf...

Lees verder

Fiscaal aantrekkelijk duurzame energie beschikbaar stellen voor werknemers

Duurzame energie

Samen met fiscale experts van EY heeft Klimaatplein partner HAASheat mogelijkheden ontdekt om werknemers en...

Lees verder

Uitdagend ontwerp zonnestroomsysteem voor nieuwbouwflat

Praktijkverhalen

Een nieuwbouwflat voorzien van een compleet zonnestroomsysteem, gekoppeld aan 127 woningen. Hoe doe je dat?...

Lees verder