Nieuw onderzoek groene stroomleveranciers

Duurzame energie

Recentelijk onderzochten onder andere Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu en het Wereld Natuur Fonds wie de meest duurzame stroomleveranciers van Nederland zijn. De meeste energiebedrijven scoren een onvoldoende voor duurzaamheid. Maar er zijn ook voldoendes behaald. Zo behoren Raedthuys, Eneco, Dong Energy en Greenchoice tot de meest duurzaamste groene stroomleveranciers. 

Beoordeling stroomleveranciers

De ranking is tot stand gekomen door de stroomleveranciers te beoordelen op vier onderdelen van de bedrijfsvoering en ieder onderdeel een score op duurzaamheid te geven. De investeringen in stroomopwekking wegen voor 50% mee in de beoordeling. De productie, levering en inkoop van stroom bepalen samen de andere 50% van de beoordeling. Klik hier voor een volledige verantwoording van het onderzoek.

Wat voor stroom heeft u?

Niet alles waar groen op staat is daadwerkelijk groen. Veel groene stroom is groen dankzij certificaten, die ook wel Garanties van Oorsprong heten, uit Noorse waterkrachtcentrales. Dit type groene stroom heeft geen meerwaarde in de verduurzaming van de energievoorziening. Voor de levering van deze stroom geldt dat er momenteel zo’n groot overschot is aan certificaten, dat dit eigenlijk geen verduurzamend effect heeft ten opzichte van grijze stroom.

Overstappen naar Groen

Het Klimaatplein heeft op haar pagina over groene stroomleveranciers meer informatie staan. We vermelden daarbij enkele energiemaatschappijen en partners van het Klimaatplein die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Ook via de website www.stroomsterren.nl is het mogelijk te onderzoeken welke leverancier het meest duurzaam is en stapt u direct over.

Gerelateerde artikelen

Dankzij energiesimulatie slim besparen en duurzaam opwekken

Duurzame energie

Met een energiesimulatie kunnen bedrijven middels een digital twin de eigen energie-infrastructuur volledig nabootsen. Vervolgens kan met...

Lees verder

Netcongestie: oplossingen voor het volle elektriciteitsnet

Duurzame energie

Net zoals het wegennet kan kampen met files, kan ook het elektriciteitsnet te maken krijgen...

Lees verder

Green Energy Day: nu 68 van de 365 dagen per jaar groene energie

Duurzame energie

Wanneer we alle duurzame energie die we dit jaar produceren achter elkaar zouden gebruiken, is...

Lees verder