Nieuwe circulaire oplossing voor gebruikte verpakkingsemmers

CO2-neutraal ondernemen

In Nederland wordt jaarlijks het grootste deel van gebruikte verpakkingsemmers verbrand. Dankzij een nieuwe recyclingketen komen gebruikte emmers niet meer in het restafval terecht, maar worden ze gerecycled tot nieuwe emmers. Na een succesvolle pilot fase, is een nieuwe recyclingketen opgericht waarin het inzamelen, reinigen, shredderen, regranuleren en recyclen van gebruikte emmers wordt verzorgd.  

Het recyclingproces bestaat uit vijf stappen; voedselproducenten houden lege emmers van bijvoorbeeld sauzen of ingrediënten apart. Klimaatplein partner Renewi zamelt de emmers in en vervoert ze naar HSR Groep. Zij verzorgen het wassen en shredderen van de ingezamelde emmers waarna het shreddergoed naar De Paauw Sustainable Resources gaat. Hier verwerken ze het maalgoed tot plastic korrels (granulaat) die vervolgens door Dijkstra Plastics in de productie van nieuwe (gerecyclede) emmers worden gebruikt. Deze gerecyclede emmers worden ingezet in de verfindustrie of andere non-foodtoepassingen.  

Samen werken aan een circulaire economie  

“Dankzij samenwerkingen met partners komen we dichter bij een circulaire economie waarin afval een nieuw leven krijgt als grondstof voor nieuwe producten”, zegt Jan-Pedro Vis, directeur Product Management & Innovatie bij Renewi Nederland. “Als waste-to-productbedrijf zijn we erg trots op deze verwerkingsmethode waarmee we het recyclingpercentage verhogen.”  

“De markt verandert en steeds meer bedrijven willen duurzaam inkopen”, zegt Remy Notten, commercieel directeur van Dijkstra Plastics. “Veel klanten in de verf- en non-food sector nemen daarom onze verpakkingsemmers gemaakt van gerecycled kunststof (PCR) al af. Door het grootschalig produceren van gerecycled granulaat kunnen we de behoefte naar een circulaire economie bij onze klant bevorderen”.   

Vraag naar meer en betere recyclaten  

De Europese industrie wordt volgens de Green Deal verplicht meer gerecycled kunststof te gebruiken in nieuwe producten. Ook voor nieuwe verpakkingsemmers geldt dat deze voor een groter deel uit gerecycled plastic moeten bestaan. Dit zorgt voor een grotere behoefte aan gerecyclede kunststof en deze nieuwe recyclingstroom is een van de manieren waarop Renewi bijdraagt aan meer kunststofrecycling.   

Renewi heeft samen met de partners de ambitie om het proces en recyclaat naar een nog hoger niveau te tillen met als doel, wanneer de foodindustrie gebruik mag maken van gerecyclede materialen, gebruikte sausemmers volledig te recyclen naar nieuwe sausemmers.    

Gerelateerde artikelen

Zo maakt aannemersbedrijf Van der Poel de overstap naar elektrisch rijden

Praktijkverhalen

Twee bedrijfsauto’s, twee heftrucks, een graafmachine van 3800 kilogram, drie personenauto’s en een vacuümunit. Allemaal...

Lees verder

Circulair inkopen van meubels: Zo doet de Universiteit Utrecht het

Praktijkverhalen

Eerst hergebruiken, dan tweedehands en dan pas nieuw meubilair inkopen dat aan de hoogste circulaire...

Lees verder

Onderneming Strijbosch streeft naar 40% lagere CO2-footprint

Praktijkverhalen

In het Brabantse Nistelrode is het bedrijf Strijbosch gevestigd. Strijbosch is een full-service partner voor...

Lees verder